Öngyilkossági kísérletbe hajszolhattak egy ukrán férfit egy kárpátaljai hadkiegészítő parancsnokságon

bűnügy
március 16., 18:58

Az ukrán rendőrség nyomozást indított egy öngyilkossági kísérlet ügyében, Huszt városában, Kárpátalján – írja hatósági közlésekre hivatkozva a Kyiv Independent.

A huszti hadkiegészítő parancsnokság sajtószolgálata szerint március 13-án őrizetbe vettek egy férfit, aki illegális határátlépést kísérelt meg. A határőrök bevitték őt a parancsnokságra, hogy ellenőrizzék az adatait.

A férfi kiment a mosdóba, ahol később a hírek szerint összevagdosott, vérző kézzel találták meg. Kórházba szállították, ahol az orvosok megállapították, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Eddig a hivatalos verzió.

A férfi barátnője szerint viszont a férfit ukrán határőrök rabolták el egy nagyszőlősi szállodából, foglyul ejtették, a közeli határátkelőhöz szállították, és ott arra kényszerítették, hogy vallja azt: megpróbált átszökni. A barátnő állítja, a férfit verték és bántalmazták a huszti parancsnokságon, méghozzá rendőrök jelenlétében.

Ukrajnában a 18-60 év közötti férfiaknak – kevés kivételtől eltekintve – tilos elhagyniuk az országot a két éve fennálló hadiállapot miatt.

A rendőrség tagadja, hogy a munkatársai jelen lettek volna a feltételezett bántalmazás során, de nyomozást indítottak öngyilkosságba hajszolás gyanúja miatt. A parancsnokságon eközben belső vizsgálatot rendeltek el.

A Kyiv Independent megjegyzi: nem ez lenne az első eset, amikor a sorozást végző tisztek polgári személyekkel és hadkötelesekkel szemben követnek el súlyos visszaéléseket. Nemrég egy hadköteles személy meghalt, miután napokig bent tartották a ternopili hadkiegészítő parancsnokságon. A hírek szerint a férfi epilepsziás volt, és zúzódásokkal a testén találták rá.

Tavaly októberben a ternopili parancsnokság biztonsági osztályának vezetőjét kínzással vádolták meg, egy munkatársa ellen pedig civil személy illegális fogva tartásának gyanúja miatt indult nyomozás. (Kyiv Independent)

A címlapi kép illusztráció.