Orosz elnökválasztás: még nincs is vasárnap, és máris 100 százalékos a részvétel a távol-keleti végeken

külföld
március 16., 15:51
Vlagyimir Putyin mosolyog az íróasztala mögül 2023 március 2-án a Kremlben
photo_camera Vlagyimir Putyin mosolyog az íróasztala mögül 2023. március 2-án a Kremlben Fotó: Mihail Mecel/AFP

Oroszországban választásokat tartanak a hét végén, és az első adatok már jelzik is, hogy nagy meglepetésre ezúttal sem lehet számítani. Kicsire sem.

A Meduza a Vjorsztka Primorje és a helyi választási bizottságok adatai alapján azt írja, hogy a Csukcs autonóm körzetben, a Kamcsatkai-félszigeten, Magadan régióban és a Szahalin szigetén található mintegy 400 szavazókörben mindenhol 100 százalékos részvételt regisztráltak.

Ezek szórványosan lakott területek: a szavazókörökben (a bizottságok szerint) összesen kb. 17 ezer választópolgár adta le szavazatát, köztük sokan halászhajókon vagy távoli településeken.

A Kamcsatkai Területi Választási Bizottság szerint a szavazás első napján sikerült is biztosítani a 100 százalékos részvételt mind a 124 hajón, amelyeken a szavazóhelyiségek nyitva voltak. Ezeken a pontokon majdnem 7 ezren szavaztak. A Magadan régióban állomásozó hajókon található 12 szavazóhelyiség is 100 százalékos részvételt mutatott.

Hasonló arányokat mutatnak a Primorszkij területhez közel állomásozó hajók. Itt van belőlük a legtöbb: 150. Az ottani választópolgárok összlétszáma mintegy 9 ezer fő, a választási bizottság szerint szinte valamennyien leszavaztak.

A Központi Választási Bizottság szerint az országos részvétel moszkvai idő szerint 18:00-ra meghaladta a 25 százalékot, amiben benne vannak azok is, akik már korábban leszavaztak, beleértve Ukrajna elcsatolt régióinak lakosait. (Meduza)