Márki-Zay szerint Magyar Péter nem messiás, ő maga sem volt az, de felajánlotta támogatását

POLITIKA
március 17., 10:30

„HAJRÁ, MAGYAR PÉTER” – kezdi Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szombati, hosszú Facebook-posztját, amiben - ha ez a kezdésből nem derült volna ki - felajánlja támogatását Magyar „kormánydöntési próbálkozásához”.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Azt írja, sokan kérdezik tőle, nem féltékeny-e Magyar sikerére. „Aki engem ismer, tudhatja, hogy bennem sem irigység nincs, sem dicsvágy. Boldogan engedem át, és engedtem volna át eddig is mindazt, ami a közszerepléssel jár, másnak, másoknak. Nekem nem az a fontos, hogy én váltsam le Orbán rendszerét, csak az, hogy valaki váltsa le minél előbb”.

Ezután felsorolja, szerinte milyen kockázatok vannak Magyar Péter politikai szerepvállalásában és ezek ellenére miért támogatja.

  • „»Ugyanazt mondja, mint mi eddig« - persze, mi gyakran tudtuk, hogy működik Orbán rendszere, de nem mindegy, hogy KI MONDJA” – írja Márki-Zay, aki szerint Magyarnak még a hithű fideszesek is el kell higgyék, milyen a rendszer.
  • „»Nem mondott semmi újat« De IGENIS mondott, például, hogy Orbán utasította Vargát a pedofilmentegetésre, hogy Orbán nem az erkölcséért tartja, hogy minden Tiborczé, hogy őt a KEHI-vel zsarolták, hogy lopásra utasították, és hogy az ellenzék hogyan üzletel a Fidesszel, hogy együtt vannak, egy rendszert alkotnak” – írja a polgármester.
  • „»Miért nem szólt eddig?« Igen, része volt a rendszernek, nem is akármilyen szinten”. Márki-Zay szerint Magyar szólhatott volna hamarabb, de jobb későn, mint soha. „Nekünk az az érdekünk, hogy minél több fideszesnek szólaljon meg a lelkiismerete, ahogy anno felszólalt Hadházy Ákos is, aki egyszerű önkormányzati képviselőjük volt, vagy a hozzám hasonló egyszerű szavazóik is sorra felébredtek és esküdt ellenségei lettek ennek az aberrált, tolvaj, hazaáruló maffiának” – írja Márki-Zay.

Szerinte érthető, hogy sokan a messiásként Magyarban látják a reményt. „Ha kisebb mértékben is, de ezt én is megtapasztalhattam 2021-ben, az előválasztáskor, amikor még egyszerre kellett a sokszor a Fidesszel is összejátszó ellenzékiek és a kormánypárt ellen küzdenem”.

De ő lenne-e a valóban a messiás - vagy a Lisan al-Gaib - ? „Nyilván nem, én sem voltam az, más sem lesz az”.Szerinte nem is messiásokra van szükség, hanem egy „mindent elsöprő ébredésre, arra a tudatra, hogy az ellenzéken belüli megosztottság soha nem lehet akadálya a közös cselekvésnek. Nem kell mindenben egyetérteni, nem kell szeretni egymást, csak a saját jól felfogott érdekünkben megteremteni a demokratikus változás lehetőségét”.