Trump szerint ha nem ő nyer, soha többé nem lesz választás az USA-ban

külföld
március 17., 08:34

„Ha ezt a választást nem nyerjük meg, nem vagyok benne biztos, hogy valaha is lesz még egy választás ebben az országban, legalábbis olyan, aminek lenne értelme” – mondta Donald Trump republikánus elnökjelölt Ohio államban szombat este.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Trump az előválasztáson az általa támogatott helyi republikánus szenátorjelölt, Ben Morena mellett kampányolt. Beszédében a CNN szerint bírálta Biden bevándorlási- és a gazdaságpolitikáját, valamint megismételte a vádakat, miszerint a 2020-as választásokat elcsalták. Megígérte, hogy hivatalba lépésének első napján szabadon engedi a 2021. január 6-i. Capitolium elleni támadás miatt elítélteket.

Arról is beszélt, ha elveszíti a választásokat, akkor vérfürdő lesz az amerikai autóiparban. „100 százalékos vámot fogunk kivetni minden egyes autóra, ami átjön a határon, ezeket nem tudják majd eladni” – mondta Trump. „Nos, ha nem választanak meg, akkor vérfürdő lesz az egész – ez lesz a legkevesebb. Vérfürdő lesz az országnak”.A megjegyzés egy hosszabb, az autóiparról, a szakszervezetekről, az elektromos járművekre való átállásról és a mexikói autógyárakról szóló vita közepette hangzott el. A vérfürdő szóra természetesen azonnal rákapott Biden kampánycsapata, James Singer szóvivő azt mondta, Trump egy újabb január 6-ot akar. „Ilyen Donald Trump: egy vesztes, aki több mint 7 millió szavazattal vereséget szenved, majd ahelyett, hogy a szélesebb közönséghez szólna, inkább a politikai erőszakkal fenyegetőzik” – mondta Singer.

Trump beszédében azt mondta, nem tekinti embereknek azokat, akiket a bandák közötti erőszakban és más erőszakos bűncselekményekben játszott szerepük miatt bebörtönöztek, valamint állatoknak nevezte a bűncselekményeket elkövető, papírokkal nem rendelkező bevándorlókat.