Aki akarja, visszakaphatja az ä betűjét, viszont kettőnél több utóneve senkinek sem lehet majd

nyelv
március 18., 15:53

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvényeket módosítaná, miután (a névváltoztatási ügyekben illetékes fővárosi kormányhivatal bevonásával) megvizsgálta a névviselést érintő adateltéréseket – írta meg a 24. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendeznék a vezetéknév korrekcióját, de lenne változás az utóneveknél is.

Előfordul, hogy valaki az anyakönyvbe korábban bejegyzett ä betű, majd annak mellőzése miatt eltérő névvel szerepel különböző nyilvántartásokban. Az ä betű helyett eltérő betűvel bejegyzett családi, házassági nevet viselő kérheti a saját vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi kivonatába bejegyzett ä betű bejegyzését.

Ha úgy nyilatkozik, hogy az anyakönyvbe korábban bejegyzett ä betűt tartalmazó családi nevet nem akarja viselni, vagy nem tesz nyilatkozatot, az ä betű anyakönyvbe történő bejegyzését mellőzni kell.

Akinek eltér a születési anyakönyvben és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő neve, kérheti, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványa alapján, a kért formában használhassa a nevét. A születési nevet érintő adatváltozást az elektronikus anyakönyvbe bejegyzik. A szülő névváltoztatása a nevét viselő kiskorú gyereke nevére is kiterjed.

Matyó népviseletbe öltözött fiatalok Mezőkövesden 2015. június 15-én. A településen rendezték meg a matyók első világtalálkozóját június 15-tõl 21-ig.
photo_camera Matyó népviseletbe öltözött fiatalok Mezőkövesden 2015. június 15-én. A településen rendezték meg a matyók első világtalálkozóját június 15-tõl 21-ig. Illusztráció: Komka Péter/MTI

A változtatások érintik az utóneveket is: főszabály szerint a jövőben két utónevet lehet bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe, és akinek a régebbi anyakönyvében kettőnél több utónév van, döntenie kell, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban melyik kettőt akarja használni.

A javaslat szerint a keletkezési év után 30 évvel válik bárki számára kutathatóvá egy halotti anyakönyv, ez a születési anyakönyv esetében 110 év, házassági anyakönyvnél 86 év lenne.