Az Uber 64 milliárd forintnyi dollárt fizet ki peren kívül az ausztrál taxisofőröknek

gazdaság
március 18., 06:32

272 millió ausztrál dollárt (durván 64,2 millárd forintot) fizet ki az Uber egy frissen megkötött peren kívüli megállapodás keretében annak a mintegy 8000 ausztrál taxi- és bérautósofőrnek, akik összeállva perelték be a céget. Az alku egy nappal azelőtt született meg, hogy az ügyet tárgyalni kezdték volna Victoria állam legfelsőbb bíróságán.

Az érintettek azért pereltek, mert az Uber 2012-es ausztráliai piacra lépésekor állításuk szerint komoly anyagi károkat okozott nekik, amiket több próbálkozásra sem volt hajlandó anyagilag kompenzálni.

A felek a megállapodás ellenére sem békültek ki egészen, ez az alku után tett nyilatkozataikból is kiderül. A károsultakat képviselő ügyvéd például ezt a grandiózus, bár kissé kusza hasonlatot alkalmazta a helyzet leírására:

„Azok után, hogy hosszú éveken át nem tette meg azt, amit a megkárosítottak kértek, és már a bíróság lépcsőin járva, de az Uber végül csak elpislogta magát, miután hétköznapi ausztrál emberek ezrei álltak össze, hogy a globális óriás szemébe nézzenek.”Az Uber közleményében először arra emlékezetett, hogy a cég alapításának időszakában még sehol a világon nem létezett szabályozás erre az újfajta szolgáltatásra. Utána arról írtak, hogy a belépésükkel nőtt az ügyfelek választási lehetősége, és többszázezer ausztrál munkavállaló jutott újfajta kereseti lehetőséghez.

A megállapodás nyomán a pert elindító sofőrökre fejenként átlagosan 8 millió forintnak megfelelő kompenzáció jut az ügyvédi költségek levonása előtt.

A Magyarországról korábban egy taxisrendelettel kiszorított Uber nemsokára ismét belép a magyar piacra, de ezúttal már alkalmazkodnak a magyar jogszabályokhoz, ezért közös céget hoztak létre a Főtaxival. A lépés teljesen átrendezheti a budapesti taxispiacot és csődbe viheti a kisebb társaságokat.

(via ABC News)