Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki

külföld
március 18., 06:42

Ballisztikus rakétákat lőtt ki hétfőn Észak-Korea, épp akkor, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szomszédos Dél-Koreában tartózkodott egy demokrácia előmozdításáról szóló konferencián - írja a dél-koreai hadseregre hivatkozva a Reuters.

Az észak-koreai hadsereg az elmúlt hetekben sűrűn hadgyakorlatozik, amit gyakran személyesen Kim Dzsongun felügyel - a napokban például egy új harckocsit is kipróbált. A lap ezt az elszigetelt állam legújabb erődemonstrációjának minősítette, emlékeztetve, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok nemrég fejezte be az éves nagyszabású közös hadgyakorlatát.

Fumio Kishida japán miniszterelnök a tokiói védelmi minisztérium épületében, március 18-án. Az észak-koreai ballisztikus rakétákat a japán parti őrség is észlelte.
photo_camera Fumio Kishida japán miniszterelnök a tokiói védelmi minisztérium épületében, március 18-án. Az észak-koreai ballisztikus rakétákat a japán parti őrség is észlelte. Fotó: MASAMINE KAWAGUCHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A rövid hatótávolságú rakétákat az észak-koreai Phenjantól délről lőhették ki keleti irányba, majd azok mintegy háromszáz kilométer után a tengerbe estek. Az elmúlt két hónapban ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet.

A tengerbe hullott rakétákat a japán parti őrség is észlelte.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő elítélte az incidenst, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen át a párbeszéd, a diplomáciai tárgyalások útjára. Az erődemonstráción túl Észak-Korea célja az áprilisi dél-koreai nemzetgyűlési választások és a novemberi amerikai elnökválasztás megzavarása lehet.

(Reuters, MTI, Telex)