Még nem hallgatták ki K. Endrét, amiért megint a vallomása megváltoztatására próbált rávenni egy egykori bicskei áldozatot

belföld
március 18., 10:53

Még nem hallgatta ki a rendőrség Kónya Endrét, a bicskei gyerekotthon pedofil bűnelkövető igazgatójának elítélt és elnöki kegyelmet kapott bűnsegédjét, aki március elején újra a vallomása megváltoztatására próbált rávenni egy egykori áldozatot, írja a Népszava.

A cikkünk nyomán kirobbant kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akinek az ellenjegyzése is szükséges volt a kegyelemhez - így azt meg is akadályozhatta volna, amire volt már példa korábban a magyar politikában. Balog Zoltán pár nappal később mondott le a zsinati elnöki tisztségéről, miután kiderült: ő volt az, aki közbenjárt Nováknál Kónya érdekében. Vonatkozó cikkeinket itt lehet követni.

Az ítélet szerint az elnöki kegyelemben részesült Kónya volt az, akinek igazgatóhelyettesként tudomása volt róla, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel:

„Én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem, és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Az igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki.”

photo_camera Forrás: RTL

A bűnsegéd ezt a hamis vallomást a saját irodájában, a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel, ezért három év négy hónap börtönre ítélték első és másodfokon is. Vásárhelyi János a bicskei gyermekotthon igazgatójaként 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott.

A zaklatásokat 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsora tárta fel, és ők rögzítették rejtett kamerákkal azt a márciusi találkozót is, ahol Kónya megpróbálta rávenni az egykor a bicskei gyerekotthonban lakó, ma is nehéz körülmények között élő férfit, hogy módosítsa a nyolc évvel ezelőtt történtekről a bíróságon elmondott beszámolóját.

A BRFK elmondása szerint hivatalból azonnal eljárást indítottak, de a lapnak megküldött válaszukból nem derül ki, milyen bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak. A rejtett kamerás felvételeknek köszönhetően az elkövető könnyen beazonosítható, így ennyi idő akár elég is lehetett volna ahhoz, hogy Kónyát meggyanúsítsák.