Okozsváros, szmártciti épül Mongóliában

TECH
március 18., 18:58

Mongólia nemzetközi pályázatot hirdetett a Mongol Birodalom ősi fővárosa, Karakorum helyén építendő Újkarakorum megtervezésére, augusztus 2-ig várják a pályázatokat hazai és külföldi szervezetektől – közölte a mongol elnök kulturális és vallási ügyekért felelős tanácsadója.

A beadványokat az interneten és egy kiállításon mutatják majd be. A végső válogatást egy mongol és külföldi szakértőkből álló bizottság fogja elvégezni az ország lakóinak véleményét is figyelembe véve. Az első helyezett 750 millió tugrik (81 millió forint) díjazást kap.

„Dzsingisz kán 1220-ban adott utasítást Karakorum megépítésére. Alapítása már Kubiláj kán idejére esett. A mongol elnök folytatja Dzsingisz kán utasításának teljesítését. Karakorum az Orhon folyó völgyében fekszik, ahol olyan őshonos népek, mint a hunok, ujgurok vagy türkök alapítottak városokat” – közölte a tisztségviselő.

Azt mondta, a nemzetközi repülőtérrel is ellátott okosvárost félmillió lakosra tervezik későbbi bővítés lehetőségével. A város több mint 180 ezer hektáros területének felét zöldövezet borítja majd.

A városépítést az elnöki tanácsadó azzal magyarázta, hogy a jelenlegi főváros, Ulánbátor az ország területének 0,3 százalékát foglalja el, de a 3,5 milliós lakosság hozzávetőleg fele ott él. Ulánbátor adja mindemellett a GDP 66 százalékát, mindemellett az egészségügyi intézmények 61, és a felsőoktatási intézmények 96 százaléka található ott. 2040-re Mongólia lakosságszáma elérheti a 4,5 milliót, amiből félmillióan az új városban találhatnak otthonra – mondta az MTI szerint.

Itthon Zala megyében építettek már okosvárost, smart cityt, két éve a fideszes Vigh László számolt be róla Orbán Viktor előtt:

link Forrás

A zalai találat Bödőcs Tibort illeti. (Címlapkép: Vigh László a ZalaZone átadásán.)