Pölöskei Gáborné hetek óta Áder János mögé bújva hallgat a bicskei gyermekotthon 2011-es vizsgálatáról

belföld
március 18., 11:33

2011. szeptember 16-án a bicskei gyermekotthon két akkori munkatársa besétált a Fővárosi Önkormányzathoz, és aznap még csak szóban (néhány nappal később írásban is) közérdekű bejelentést tett a fenntartónál az intézmény igazgatójára, Vásárhelyi Jánosra vonatkozóan.

Bejelentésükről 2011. szeptember 21-én jegyzőkönyvet vett fel Csókay László, a Főpolgármesteri Hivatal Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának osztályvezetője.

2011. szeptember 29-én Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon az üggyel kapcsolatban azzal, hogy „amennyiben az előadottak alkalmasak bűncselekmény gyanújának megállapítására, tegye meg a szükséges nyomozati intézkedéseket”.

A rendőrség az igazgató ellen folytatott nyomozást 2012. június 18-án megszüntette, mivel nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem volt eredmény várható.

2012 októberében elkészült az ombudsmani vizsgálatról szóló jelentés is, amelyből kiderül többek közt, hogy Szabó Máté ombudsman arra kérte az emberi erőforrások miniszterét az üggyel összefüggésben, hogy hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére. Az emberi erőforrások minisztere ekkor éppen Balog Zoltán volt.

Mindebben nincs semmi új, azonban az ügynek van olyan aspektusa, ami a mai napig kérdéseket vet fel.

Nevezetesen Pölöskei Gáborné Áder Annamária szerepe.Pölöskei Gáborné ugyanis 2011 és 2013 között az Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztály vezetője volt. Ezen főosztály alá tartozik (talán nem túl meglepő módon) a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztály, melynek osztályvezetője, Csókay László vette fel a jegyzőkönyvet a bejelentés alapján a bicskei gyermekotthonban történtekről. Az ombudsmani jelentésből tudjuk azt is, hogy a vizsgálat keretében bekérték a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztály vezetőjétől az ügyben keletkezett dokumentumokat.

Pölöskei Gáborné a rendőrségi és ombudsmani vizsgálat lefolytatása után nem sokáig vezette már az Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályt. Miután 2013-ban államosították a gyermekotthonokat, októbertől Pölöskeiné a Balog Zoltán irányítása alatt álló Emberi Erőforrások Minisztériumának Intézményfejlesztési Főosztályát vezette, egy évvel később a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárként tevékenykedett, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ első embere lett, hogy aztán szakképzésért felelős helyettes államtitkárrá avanzsáljon.

Jelenleg is e minőségében praktizál a Csák János által vezetett Kulturális és Innovációs Minisztérium berkeiben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.