Azonnali hatállyal megszüntették a bicskei exigazgatót mentegető Csókay László szerződését a Pázmányon

belföld
február 22., 13:51

Csütörtök reggel a 444 megírta, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tart négy gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzust is Csókay László, aki a Tarlós-korszakban a bicskei gyermekotthont fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt. Az a Csókay László, aki a Népszavának úgy nyilatkozott csütörtökön a bicskei gyermekotthon pedofil volt igazgatójáróról, Vásárhelyi Jánosról, hogy:

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét.”

Az egyetem honlapja szerint Csókay négy órát is tart tanárszakosoknak:

  • Bevezetés a gyermekvédelembe
  • Óvodai és iskolai szociális munka
  • Észlelő- és jelzőrendszer a gyermekvédelemben
  • A gyermekjóléti alapellátás rendszere

A Bevezetés a gyermekvédelembe nevű kurzus céljáról az írják: „a további gyermekvédelmi tanulmányok megalapozása. A hallgatók megismertetése a gyermek- és ifjúságvédelem alapfogalmaival és alapelveivel, a magyar gyermekvédelmi rendszer általános felépítésével és működésével. Cél, hogy a hallgató megismerje a mai magyar társadalomban jelenlevő gyermekvédelmi problémákat és az azokra adható rendszerszintű válaszokat. ”

Az Észlelő- és jelzőrendszer a gyermekvédelemben kurzusnál pedig azt: „A kurzus célja, hogy a hallgatók ismerjék meg a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer célját, feladatait, szereplőit és a jelzőrendszer működését. Ismerjék meg veszélyeztetettség óvodai és iskolai keretek között észlelhető megnyilvánulási formáit, az elhanyagolás, bántalmazás gyanújeleit és az ezekkel kapcsolatos teendőket. Legyen tisztában a köznevelési intézmények, mint jelzőrendszeri tagok gyermekvédelmi feladataival, így a jelzési kötelezettség és az együttműködés tartalmi feladataival.”

Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az egyetemnek, ezeket és a válaszokat alább közöljük:

1. Meg tudják-e erősíteni, hogy gyermekvédelmi tantárgyakat oktat Csókay László a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen?

Igen, meg tudjuk erősíteni, hogy eddig az egyetem óraadó oktatója volt.

2. Amennyiben igen, akkor Önök szerint a mostani kijelentése hogyan egyeztethető össze az egyetem értékrendjével és a Csókay László által is oktatott tantárgyakkal?

A gyermekek bántalmazása és az ellenük elkövetett visszaélés minden formáját elítéljük.

3. Kíván-e az egyetem vezetése ezzel kapcsolatban lépéseket tenni?

Igen, mai nappal szerződését azonnali hatállyal megszüntettük, a továbbiakban nem tartunk igényt oktatói munkájára.