Putyin elismerte, hogy tárgyalt Navalnij elengedéséről, és véletlenül elárulta, hogy nem titkos a szavazás Oroszországban

külföld
március 18., 06:00
photo_camera Így nézett ki Putyin tájékoztatója Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Győzelmi sajtótájékoztatót tartott az orosz elnökválasztást hivatalosan 87 százalékos eredménnyel megnyerő Vlagyimir Putyin, ahol a nemzetközi sajtó kérdéseire is válaszolt.

Putyin az eseményen meghökkentő módon lényegében maga ismerte el, hogy nem tiszták az orosz választások. Amikor az ellenzéke által szervezett akcióról kérdezték - többek között arra buzdították a választókat, hogy menjenek el minél többen, és adjanak le érvénytelen szavazatot -, Putyin gúnyosan megköszönte nekik a magas részvételi arányt, majd a BBC szerint hozzátette, hogy eljárást indítanak az érvénytelenül szavazók ellen. (Sokan Navalnij nevét írták a szavazólapra, mint a börtönében meghalt politikus özvegye is a berlini követségen.) Ez természetesen nem lenne lehetséges valóban tiszta választások esetében.

Putyin nemcsak ezzel lepte meg a világot, hanem azzal is, hogy életében először említette név szerint nagy ellenfelét, Alekszej Navalnijt. Az elnök újságírói kérdésre elismerte, hogy az ellenzéki politikus halála előtti napokban az emberei tényleg tárgyaltak fogolycseréről. De már előtte meglepetést keltett azzal, hogy az újságíró kérdésére azzal kezdte a válaszát, hogy

„Ami Navalnij urat illeti, igen, ő elhunyt. Ez mindig szomorú dolog.”Putyin állítása szerint ő el is fogadta volna, hogy Navalnijt nyugati börtönökben fogva tartott orosz foglyokra cseréljék ki, mint mondta, azzal a feltétellel, hogy soha többé nem tér vissza Oroszországba.

De Navalnij a tárgyalások közben váratlanul meghalt a szibériai büntetőtelepen, jóllehet, egy nappal előtte egy videófelvételen még egészségesnek tűnt.

„Sajnos történt, ami történt. Megesik az ilyen. Mit lehet tenni? Ilyen az élet.” - mondta Putyin, aki Navalnij családja és munkatársai szerint személyesen gyilkoltatta meg ádáz politikai ellenfelét. Putyin ezután tovább trollkodott a sajtótájékoztatón, megjegyezve, hogy amerikai börtönökben is történnek váratlan halálesetek.

Amerika ócsárlása amúgy is téma volt a tájékoztatón, Putyin hosszan méltatta a minden releváns szereplő által elcsaltnak tartott orosz választás tisztaságát, azon belül például az online szavazórendszert, miközben azon gúnyolódott, hogy Amerikában tíz dollárért lehet levélszavazatot venni.

Putyint és környezetét láthatólag feldobta a minden külföldi megfigyelő által manipuláltnak tartott győzelme, mert az elnök szóvivője, Dimitrij Peszkov is trollkodott egyet. Ő ezzel nagyjából egyidőben azt nyilatkozta az állami hírügynökségnek, hogy Navalnij özvegyének

„megadták ugyan a lehetőséget, hogy hazatérjen Oroszországba, és lássa a férjét, de ő úgy döntött, hogy inkább külföldön marad”. Mint ismeretes, amikor Navalnaja férje két éve hazatért Oroszországba, már a reptéren letartóztatták, azonnal bebörtönözték, majd minden bizonnyal meggyilkolták.

(via Politico, BBC, New York Times)