Megvalósult minden magyar punk álma, az országot elárasztó plakátokon összeért a Demokratikus Koalíció és a Dead Kennedys

ZENE
március 19., 14:33

2024 márciusában új típusú plakátok árasztották el Magyarország közterületeit. A jól ismert kék alapszínű propagandaüzenetek helyett most fehér alapon láthatunk négy ellenzéki vezetőt. A kék plakátokat elvileg a kormány, a mostani fehéreket pedig a Civil Összefogás Fórum nevű álcivil szervezet helyeztette ki, de teljesen nyilvánvaló, hogy mindkettő ugyanannak a központi propagandagyárnak a terméke.

A 2024-es plakátokon Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter állnak, különös egyenruhában: fehér ingükre rajzolt S betűben, ami fekete nyakkendőjükkel együtt mindannyiuk mellkasán kiadja az amerikai dollár szimbólumát. „Megvették őket kilóra”, harsogja mellettük a felirat, tovább erősítve a kormány és propagandaszervei által hónapok óta ismételgetett üzenetet az ellenzéki „dollárbaloldalról”.

A kék kampányokhoz képest vizuálisan kifejezetten ötletes, egyszerű, de látványos grafikai megoldást csak felerősíti a hozzá készült reklámfilm, amiben azt is láthatjuk, ahogy festékszóróval felfújják az S betűket az ingekre. Egészen punkos, DIY-megoldásnak tűnik. Azért, mert az. A dollárjeles fehér ingeket és fekete nyakkendőket ugyanis a Dead Kennedys találta ki.

Jobbra a Dead Kennedys, balra a CÖF-ös plakát
photo_camera Jobbra a Dead Kennedys, balra nem a Dead Kennedys Grafika: Botos Tamás

A punkkorszak egyik legismertebb és legeredetibb együttese 1980-ban, egy San Francisco-i díjátadón mutatta be új egyenruháját. A Bay Area Music Awards elég öregecske hangulatú esemény volt, ezért gondolták a szervezők, hogy az az évi rendezvényt feldobják egy újhullámos zenekarral. Meg is hívták a Dead Kennedyst, akik nem bizonyultak ideális választásnak.

A korszak vezető polgárpukkasztója, Jello Biafra által vezetett együttes gyakorlatilag sportot csinált bármiféle hatalom cukkolásából, ahogy azt például a minden nyelven érthető California Über Alles és Holiday in Cambodia számcímek is jelzik. Öntudatos punkként megvolt a véleményük az újhullámról, a zeneipart pedig végképp gyűlölték, úgyhogy dollárjeles ingeikben egy kifejezetten az alkalomra írt dalt játszottak el a szerintük a lemezcégeknek lefekvő újhullámos együttesekről.

Bár az egyenruha ötlete végtelenül egyszerű, minden jel arra mutat, hogy azt tényleg az egyébként a vizuális elemekre nagyon is adó együttes öltötte magára először. Azóta többen másolták, például a dél-koreai BTS-fiúzenekar egyik tagja is. Talán sosem tudjuk meg, hogy a propagandagyárban ismerték-e Jello Biafra együttesének dizájnját. A lényeg, hogy végre megvalósult minden magyar punk álma, és összeért a két leghíresebb DK.