Sokan, sokféleképpen próbálták már szavakba önteni, mi az igazi baj a globális média valóságával, Nagykanizsa polgármesterének végre sikerült

Média
március 19., 15:11

Sajtóreggelit tartott Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester a szabad sajtó napja alkalmából a nagykanizsai KNYSA étteremben.

A felvételek alapján egészen banketthangulatban zajlott a találkozó: a polgármester egy asztalnál falatozott az újságírókkal, akik illedelmesen hallgatták végig előadását a modern médiavilág átalakulásáról.

Balogh pohárköszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a sajtó ma már politikai szereplővé vált, pedig szabad társadalmakban a sajtónak kell lennie a közvetítő közegnek a civil társadalom és a hatalom között. A polgármester a zsinórmértéket, az abszolút igazság megjelenését hiányolja a globális és modern médiavilágból. Aztán megnyugtatja a Zalai Hírlap jelenlévő kollégáit, hogy nem rájuk gondol.

A miliő és Balogh rétori teljesítményének átéléséhez feltétlenül ajánljuk a zaol.hu videójának megtekintését, de legyen meg néhány mondat írásban is:

„Úgy alakultak át a dolgok a régmúlthoz képest, – és ezt még szoknunk kell –, hogy új felfogások, szerepek jelentek meg, és bizony hazudni a globális piaci szereplők által uralt médiaterepen, már nem hogy nem szabad, de szinte kötelesség is. Ez is megjelent a mai médiában. Nem rólatok beszélek, hanem a fake news koráról, a csinált valóságról, és a mesterséges intelligenciával ez el fog árasztani bennünket.

De - van azért kapaszkodni valónk, én József Attilában is találom azt, hogy az igazat mondd, ne csak a valódit. Thomas Mann üdvözlése ugye, 1937-ből, egy másik különös időszakból. Persze, jó, nem akarom túlzásba vinni, lehet ezt viccesen is felfogni, hiszen maradva maradva a szabad sajtónál, hogy szabad ember vagyok, szabadon azt csinálom amit szabad.” (zaol.hu)