Hiába állítja Orbán, hogy ez az alaphelyzet, nem Demszky nevezte ki először a bicskei gyermekotthon vezetőjének a pedofil Vásárhelyi Jánost

belföld
március 20., 10:19

A parlament tavaszi ülésszaka sűrű nappal kezdődött. Aznap szavazták meg Sulyok Tamás köztársasági elnököt, a miniszterelnök felkérte a képviselőket a NATO-csatlakozás támogatására, de még az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójáról is megemlékeztek az Országgyűlésben. Orbán Viktor emellett bejelentette: nyomozást rendel el a gyermekvédelmi intézményekben.

Ennek ürügyén pedig a kormánypárti politikusok igyekeztek eltolni maguktól a kegyelmi ügyet, hogy megtalálják az igazi felelősöket, a baloldalt. A parlamenti ülések jegyzőkönyveiből szépen ki is rajzolódik a kommunikációs ív.

Napirend előtti felszólalásában Kocsis Máté például úgy fogalmazott:

„Nagyvonalúan elhallgatják, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóját 1990-ben Demszky Gáborék nevezték ki, és húsz évig, húsz évig! élvezte a bizalmukat.”

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője pedig így:

„Nézzenek önmagukba! S amikor elhangzik, hogy milyen kritika érheti a kormányt ezen a területen (Novák Előd: L. Simon László! Szájer József!), azért hadd mondjam el, s erről Kocsis Máté is beszélt már korábban egy sajtótájékoztató alkalmával, hogy igenis önök nevezték ki, Demszky Gábor nevezte ki a bicskei gyermekotthon vezetőjét, sőt meg is hosszabbították a mandátumát ennek a személynek. Miről beszélnek, tisztelt képviselőtársaim?”

Orbán Viktor miniszterelnök pedig egyenesen azt mondta:

„Tehát a pedofil-bűncselekményt elkövető… (Nagy zaj. Az elnök megkocogtatja a csengőt.) A pedofil-bűncselekményt elkövető gyermekotthon-igazgatót önök először kinevezték, utána húsz évig ott hagyták, majd a 2010-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk. (Moraj az ellenzék soraiban. Közbeszólás a Mi Hazánk soraiból: Egy öngyilkosság kellett hozzá!) Ez az alaphelyzet.” A disputa másnap, február 27-én is folytatódott, amikor Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára kontrázott rá az addig elhangzottakra:

„Sajnos nem tudjuk, hogy húsz évig ez az ember hány gyereknek törte derékba a fejlődését azzal, amit ott csinált abban az intézményben, és Demszky Gábor alatt folyamatosan mindig meghosszabbították. Kinevezték, meghosszabbították, meghosszabbították (Tordai Bence: Orbán kampányolt mellette 2002-ben!), sőt talán az is tervük volt, hogy határozatlan időre meghosszabbítsák, és amikor állami fenntartásba került az intézmény, akkor viszont három éven belül kibukott az ügy, elindult a nyomozás, és utána börtönbe került ez a vezető, mert igenis börtönben van a helye az ilyen embernek, tisztelt képviselő úr.”

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a momentumos Orosz Anna kérdésére március 4-én pedig már azzal a felütéssel kezdte válaszát:

„Tisztelt Képviselő Asszony! Tudja, ezt az embert, aki ezeket a cselekményeket elkövette, annak idején még Demszky Gábor nevezte ki ennek az intézménynek az élére (Rétvári Bence: Így van!), és húsz éven keresztül volt ennek az intézménynek a vezetője.”

Valójában azonban már csak technikailag sem volt lehetséges, hogy Demszky nevezze ki Vásárhelyit.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.