Orbán az ellenzékre fogta a pedofilbotrányt

  • Orbán Viktor felszólalásával kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka. Bejelentette, hogy nyomozást rendel el a gyermekvédelmi intézményekben, majd Sulyok Tamás megválasztására és a svéd NATO-csatlakozás támogatására kérte a képviselőket. Az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójával kapcsolatban pedig kijelentette, hogy Magyarország továbbra is azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.
  • Tordai Bence kérésére a parlament egyperces néma csenddel emlékezett meg Alekszej Navalnijról. A kormánypárti képviselők viszont nem álltak fel. Orbán szerint azért, mert sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet.
  • A frakcióvezetők 5-5 perces felszólalásai után újra Orbán következett. A miniszterelnök szerint azért kellett bezárnia a Fidesznek a bicskei pedofil igazgatót, mert az ellenzék 20 évig a helyén hagyta.
  • A napirend előtti felszólalásokra már nem sok fideszes képviselő maradt a parlamentben. Körülbelül 4 óra után térnek majd vissza, akkor szavaznak a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról és utódjának, Sulyok Tamásnak a megválasztásáról. De lesz döntés Svédország NATO-csatlakozásáról is. A fejleményekről külön cikkekben számolunk majd be.
22 poszt
Időrend
február 26., 13:35

Búcsúzunk

Most napirenden kívüli felszólalások, és interpellációk következnek.

Ezzel közvetítésünket lezárjuk, négy után pedig külön-külön cikkekkel érkezünk a parlament döntéseiről.

február 26., 13:23

Orbán szerint azért kellett bezárniuk a pedofil igazgatót, „mert önök nem zárták be”

Orbán azokhoz szólt, akik most a jobboldalt támadják a kegyelemi ügyben. Felhívná a figyelmet az alapvető tényre: a pedofil bűnelkövetőt „mi zártuk börtönbe”. Orbán szerint ezt azért kellett nekik megtenniük, „mert önök nem zárták be”.

Számonkérte, hogy az igazgatót 20 évig a helyén hagyták, vele szemben vizsgálatot pedig nem végeztek. Ezzel az emberrel szemben 2011-ben megindították az első rendőrségi eljárást, majd nem törődtek bele és másodjára is megindították a vizsgálatot, mondta Orbán. A pedofil bűncselekményt elkövető igazgatót „önök először kinevezték, majd otthagyták. (...) A 10-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk” – mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint most azért beszélnek erről, mert 2023-ban Novák Katalin ennek az embernek kegyelmet adott, ami szerinte azonban nem volt helyes döntés.

február 26., 13:22

Kivonulnak a fideszes képviselők mielőtt elkezdődnének a napirend előtti felszólalások

Az ellenzékiek bent maradnak.

február 26., 13:18

Kocsis Máté: A bicskei igazgató 20 évig az ellenzék embere volt

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté következik.

Kocsis szerint sokat elmond az ellenzéki képviselőkről, hogy egy orosz állampolgárról 1 perces néma csenddel emlékeztek meg, de a szemkilövető Gyurcsány egyik 2006-os áldozatáról nem.

Kocsis ezután hosszasan sorolta, mit nem szavazott meg az ellenzék az elmúlt években. Többek között a 2021-es gyermekvédelmi törvényt és a kereshető pedofilnyilvántartást sem támogatták az ellenzéki képviselők.

De azt elhallgatta az ellenzék, hogy a bicskei igazgatót Demszky Gáborék nevezték ki, és négyszer erősítették meg pozíciójában. Kocsis szerint V. János az ellenzék embere volt 20 évig.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kocsis szerint Novák és Varga vállalta a felelősséget a tetteiért. Bezzeg Varju László nem vállalja, a DK-s képviselő szerinte egy bűnöző. A füstgránátot hajigáló Fekete-Győr András sem látja be, hogy a tetteknek nincsen következménye.

„Szégyelljék magukat" - zárta felszólalását Kocsis.

február 26., 13:17

Orbán Navalnijról: Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem járt tisztelet

Orbán a kormánypárti frakcióknak köszöni, hogy a Navalnij ügyben megőrizték a nyugalmukat. A fideszes képviselők ugyanis nem álltak fel egy perc csöndre, mikor a parlament Navalnijról emlékezett meg. „Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet” – mondta Orbán.

február 26., 13:12

Gyurcsány Bibliát idéz

Gyurcsány szerint vannak dolgok, amiktől undorodunk: „egyik ember a póktól, másik a békától”. De van, amitől szerinte minden normális ember undorodik. Ilyen a pedofília, és azok, akik a pedofilokat mentegetik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Gyurcsány szerint Orbán Magyarország első pedofil barát miniszterelnöke. A volt miniszterelnök számon kérte a kormánypárti politikusokon a keresztény hitet.

„Az özvegyet vagy árvát ne nyomorgassátok. Ha sanyargatjátok őket, hozzám kiáltanak” - idézte Gyurcsány a Bibliát, majd azzal folytatta, hogy az Úr meghallja a kiáltásokat, és lesújt azokra, akik nyomorgatnak. Gyurcsány azt mondta, imádkozni fognak, hogy azért ilyen súlyos büntetést az Úr ne mérjen a kormánypárti politikusokra.

Gyurcsány nem látja a Fidesz politikusaitól a bűnbocsánatot. Szerinte mostantól az emberek undorodva néznek a kormánypártra.

február 26., 13:07

Simicskó István: A jövőben sem tűrjük el, hogy mások diktáljanak Magyarországnak. Az ukránokat is őszinte, keresztényi szeretetből támogatjuk

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István következik.

Simicskó szerint a baloldali képviselők nem a miniszterelnök beszédére reagáltak. Bedő Dávid ráadásul a tiszteletet sem adja meg a parlamentnek, mert pólóban szólt a miniszterelnökhöz. Gelencsér Ferenc bezzeg más stílust vitt. Ezt a megjegyzést az idősebb jogán teszi Bedőnek.

Szerinte az ellenzéki képviselőknek nincsen joguk kritizálni a kormány gyermekvédelmi intézkedéseit, mert nem szavazták meg Kocsis Máté gyermekvédelmi törvényét. Kíváncsi, hogyan szavaznak majd az új, még szigorúbb törvényről.

Elmondta, hogy a KDNP támogatja Sulyok Tamás elnökké választását. Többek között azért, mert személye feddhetetlen.

Svédországgal kapcsolatban voltak belső vitáik, ezt nem tagadja. A svédek támadták Magyarországot. Elvárták, hogy a miniszterelnökük jöjjön el Magyarországra, és tárgyaljon Orbánnal. Ez megtörtént, a Gripeneket üdvözlik.

Azonban a jövőben sem tűrik el, hogy mások diktáljanak Magyarországnak. Az ukránokat is őszinte, keresztényi szeretetből támogatják. Szolidárisak a háború áldozataival.

február 26., 13:01

Tóth Bertalan és a válságok

MSZP-től Tóth Bertalan megnézte a kiindulópontot: „Ön és a kormánya Magyarországot gazdasági válságba sodorta”. Tovább sorolta:

  • csökkent a foglalkoztatottság,
  • nőtt a munkanélküliség,
  • az egészségügy romokban,
  • és bizalmi válság van a nemzeti porondon.

Szerinte a jelenleg kialakult morális válság rámutat arra, hogy a Fidesz nem alkalmas az ország vezetésére. Elmondta, hogy a Fidesznek nem maga a kegyelem volt a probléma, hanem csak az, hogy nyilvánossá vált. Tóth szerint nincs az országban senki, aki elhinné, hogy Orbán ne tudott volna az elnöki kegyelemről. A botrány szerinte csak tünete a rendszerhibáknak.

február 26., 12:57

Toroczkai: A Fidesz öt területen is egy gyékényen árul a baloldallal

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője következik.

Toroczkai szerint Orbán képmutató rendszert épített fel. Szerinte a Fidesz öt területen is egy gyékényen árul a baloldallal.

Az első ilyen a globális nagytőke kiszolgálása. A Fidesz gazdaságpolitikája oda vezetett, hogy a magyar dolgozók mediánjövedelme uniós szinten sereghajtóvá vált. Toroczkai szerint még az adót is megadóztatják, a nyereséget pedig például az Orbán Balázshoz tartozó MCC-hez viszik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Toroczkai arról beszélt, hogy a Fidesz megnyitotta a határokat a vendégmunkások előtt. Emiatt magyarokat bocsátanak el, helyükre pedig külföldieket vesznek fel.

Végül arról beszélt, hogy a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban a Fidesz mindenkit átvert. A Gripen vadászgépeket nem kapjuk, hanem sok pénzért vásároljuk.

Toroczkai szerint az is önmagáért beszél, hogy Orbán támogatta Ukrajna uniós csatlakozását és finanszírozását is.

február 26., 12:52

A Jobbik közvetlen államfőválasztást szeretne

A Jobbiktól Lukács László György szólalt fel, aki szerint helyesen Novák Katalin lemondása helyes volt, bár lemondhatott volna korábban is. Arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalmi berendezkedés fenntarthatatlan, amit a kegyelmi ügy is megmutatott. Lukács szerint a bizalom megingott az elnöki pozícióban, ezért a Jobbik közvetlen államfőválasztást szeretne.

Lukács beszélt „a magyar munkahelyekért folyó háborúról”. Olcsó ázsiai migránsmunkások tömegéről beszélt, akik Lukács szerint tömegesen jönnek Magyarországra, és alacsonyan tartják a magyarok bérét. Szerintük ez fenntarthatatlan, a Jobbik számon kérné a vállalatokat, hogy ne külföldiekkel, hanem magyarokkal töltsék fel a munkahelyeket, és adjanak tisztességes fizetést.

február 26., 12:46

Ungár Péter

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szólalt fel.

Ha nem sikerül a gyermekvédelmi dolgozók bérét érdemben emelni, akkor nem tesznek semmit a gyermekvédelemért. A bérszínvonal miatt nem találnak új kollégákat, a szakma a csőd szélén áll. Akkor tudjuk őket megbecsülni, ha érdemi béremelést kapnak. A választópolgárok onnan fogják tudni, hogy komolyan veszik-e az ügyet, ha látják a béremelés

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
február 26., 12:40

Bedő Dávid kétli, hogy Orbán ne tudott volna az elnöki kegyelemről

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese szerint Orbán csak a lényegről nem beszélt. Felrótta, hogy nincsenek válaszok a kegyelmi ügy esetében sem. Bedő szerint Orbán egyszerűen busz alá lökte Novák Katalint és Varga Juditot, csak azért, hogy neki ne kelljen felelősséget vállalnia.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Maga tényleg azt állítja, hogy nem tudott semmiről?” – kérte számon Bedő a miniszterelnököt. A momentumos politikus szerint ezt senki nem hiszi el, mivel mindenki tudja, hogy az országban nem történik semmi, amire a Karmelita ne bólintana rá.

Számonkérte azt is, hogy a botrány kirobbanása óta Orbán száját nem hagyta el a bocsánat szó.

A Momentum gyermekvédelmi reformcsomagjáról beszélt, mely szerinte jobb lesz, mint a Fideszé. Bedőék olyan rendszerben hisznek, ahol a gyermekek biztonságban érezhetik magukat, és ahol a gyermekotthonokban mindent megadnak egy jobb gyerekkorhoz.

február 26., 12:35

Tordai: A mai napig várjuk, hogy a kormány bocsánatot kérjen a bicskei áldozatoktól

Tordai szerint van még itt szégyenteljes dolog. Mai napig hiába várjuk, hogy a kormány részéről valaki bocsánatot kérjen a bicskei gyermekotthon lakóitól.

Tordai a törvényalkotó hatalom nevében bocsánatot kért az áldozatoktól, majd azt mondta, hogy Orbán arról sem beszélt eddig, hogy hogyan lesz ebben az országban működő gyermekvédelmi rendszer. Szerinte a mai napig nem látunk erre irányuló megoldásokat.

„És a felelősségvállalást sem látjuk. Az ön minisztere, Varga Judit ellenjegyezte a kegyelmi kérelmet. Higgyük el azt, hogy Varga személyesen ment ellen Novák Katalin döntésének?" - zárta felszólalását.

február 26., 12:31

A Fidesz nem gyászolja Navalnijt

A Párbeszédtől Tordai Bence szólalt fel, aki szerint Orbán csak terelt és vaskosakat hazudott.

Számonkérte, hogy a kormány nem akart megemlékezni Alekszej Navalnij nemrég elhunyt orosz ellenzékiről, és kérte az országgyűlést, hogy felállva, egy perc néma csenddel emlékezzenek meg róla.

A Fidesz-KDNP ezután a Mi Hazánkkal egyetemben nem állt fel. Tordai azt mondta, sajnálja, hogy a „Putyin zsoldjában” álló Fidesz-KDNP nem emlékezett meg.

február 26., 12:28

Orbán: Magyarország továbbra is azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz

Orbán szerint Magyarország védelmi képességeit azért is indokolt megerősíteni, mert szomszédunkban háború zajlik, immáron 2 éve. Százezrek haltak meg, milliók menekültek el a szülőföldjükről. Magyarország gyászolja a háború áldozatait. Segítséget nyújtunk Ukrajnának a sérültek ápolásában és a rokkantak támogatásában. Hozzájárulunk Ukrajna energiaellátásához.

„Kezdettől fogva mondjuk, hogy a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem szélesíteni kell, hanem véget kell neki vetni. Ezért Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Ennek a támogatására bátorítjuk szövetségeseinket, ezért fogunk dolgozni a nemzetközi politikában is" - mondta a miniszterelnök.