Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz államfőjelöltje

POLITIKA
február 22., 12:38

Sulyok Tamás jogász, az Alkotmánybíróság elnöke lesz a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje, jelentette be csütörtök délután a Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Mivel a köztársasági elnököt a parlament választja meg, így az nem nagyon lehet kérdés, hogy a fideszes jelölt fog majd nyerni.

Sulyok Tamás
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az országgyűlés február 26-án dönt majd Novák lemondásának elfogadásáról, ezt a Fidesz-frakció el fogja fogadni, mondta Kocsis. Az új köztársasági elnök megválasztásának időpontjáról nem mondott konkrétumokat, ez függ attól, hogy az ellenzék állít-e jelöltet.

Kocsis azt is bejelentette, hogy a párt EP-listáját Deutsch Tamás fogja vezetni.Amennyiben a köztársasági elnök megbízatása idő előtt járt le (esetünkben így van, hiszen Novák nem töltötte ki az öt évét), akkor az Alaptörvény rendelkezései alapján a lemondásának napjától számított 30. napon belül új köztársasági elnököt kell választani. A köztársasági elnök választását az Országgyűlés elnöke tűzi ki. Van egy interregnum állapot tehát, amíg biztosan nem lesz köztársasági elnökünk. Itt jön a képbe Kövér László: a hatályos törvények értelmében ugyanis a lemondott köztársasági elnök helyébe ideiglenesen a mindenkori házelnök lép.

Novák Katalinnak azután kellett lemondania, hogy a 444 megírta, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese, K. Endre elnöki kegyelmet kapott. A férfit korábban egy pedofil bűnsegédjeként ítélte el jogerősen a bíróság.