Kocsis Máté úgy meg akarta alázni Magyar Pétert, hogy véletlenül a kormányról mondott egy elég súlyosat

belföld
március 20., 20:26

Miután Magyar Péter szerdán négyórás vallomást tett az ügyészségen, majd az erről szóló sajtótájékoztatóján ismét rogánozott is – többek között a Völner-Schadl–ügy nyomozati okiratainak manipulálásával vádolva Rogánt, illetve embereit –, a Fidesz-frakcióvezető Kocsis Máté és a Kormányzati Tájékoztatási Központ is megpróbált beleszállni Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt férjébe.

Kocsis viszont akkorát lendített, hogy bevigye az orbáni értelemben vett kokit, sallert és nem baráti tarkón legyintést, hogy mint egy klasszikus börleszkben, oda ütött, ahová aligha akart. Az ATV-nek nyilatkozó fideszes politikus ugyanis ezt mondta (idézet az atv.hu-ról):

„Magyart elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit…”

Kocsis Máté különösebb fenntartás nélkül, mondhatni: a teljes magátólértetődőség természetességének bájával beszél arról, hogy a Fidesz politikai rendszerében normális dolog a nepotizmus, vagyis az, hogy valaki hatalmi, döntéshozói pozícióba kerüljön, előnyöket élvezzen pusztán családi (vagy baráti) alapon. Észre sem veszi, mi a gond azzal, hogy ezek szerint a kormányban és a Fideszben évekig eltűrték, hogy valaki azért vezet egy nagy állami céget, mert a felesége elintézte azt neki.

Az idővonalat nézve egyébként van némi döccenő Kocsis érvelésében.

Varga Judit 2018 májusában lett európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, majd 2019 júliusában nevezték ki igazságügyi miniszterré. Magyar Péter 2018 szeptemberében vette át az állami MFB EU Jogi Igazgatóságának vezetését (előtti három évig a Miniszterelnökségen dolgozott). Tehát a felesége ekkor már valóban négy hónapja államtitkár volt.

Magyar ezután 2019. június 8-án lett a Diákhitel Központ vezérigazgatója, egy hónappal azelőtt, hogy a felesége 2019. július 11-én átveszi az igazságügyi tárca vezetését, amire Orbán Viktor június végén jelölte. Igazságügyi miniszternek ritkán kérnek fel valakit kellő politikai beágyazottság nélkül, ahogy a kinevezésekor írtuk: ezzel formálisan Varga lett az egyik legerősebb ember a kormányban, már persze abban a mozgástérben, ahol végül minden érdemi döntés Orbán Viktoré. Tehát Magyar 2019 nyári vezérigazgatóvá kinevezése már bőven történhetett úgy, hogy tudni lehetett: a feleségéből hamarosan miniszter lesz.