Börtönbüntetést kapott a dán férfi, aki 105 millió forintnyi zenei jogdíjat csalt el

külföld
március 21., 18:14

Történelmi ügyben született ítélet Dániában, bűnösnek találták a férfit, aki kétmillió dán korona - átszámítva 105 millió forint -, jogdíjat keresett több száz zeneszám mesterséges streameléséből, írja a Guardian. Az 53 éves férfit egy év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint 200 ezer dán korona bírságot kell befizetnie.

photo_camera Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

Az ügyészek szerint ilyen összegű pénz összeszedéséhez rengeteg alkalommal kell a zeneszámokat lejátszani, a streamelés nem származhatott valódi felhasználóktól, a férfi törvénytelen technikákat alkalmazott. Aarhusban a bíróság bűnösnek találta a szerzői jogok megsértésében is, a férfi más előadóktól vett át dalokat, megváltoztatta azok hosszát és tempóját, majd saját neve alatt tette közzé azokat.

A férfit eredetileg azzal vádolták, hogy 4,38 millió koronát keresett 689 zeneszám streameléséből, csütörtökön azonban a bíróság közölte, hogy nem rendelkezik elegendő adattal ahhoz, hogy megerősítse, pontosan hány zeneszámot játszottak le hányszor, illetve mennyi jogdíjat szerzett. A férfi fellebbez az ítélet ellen.