Megszületett a részmegállapodás az Opera sztrájkoló dolgozóival

MŰVÉSZET
március 22., 21:10

A 444 péntek délután írta meg, hogy olyan szenvedélyes csörték zajlottak csütörtökön este az Operaház főigazgatója és a zenekar tagjai között, amik mintha kimozdították volna az ügyet a holtpontról. Ezért lehetségesnek látszott, hogy Ókovács Szilveszter enged, és részmegállapodást tud kötni az Opera sztrájkoló zenekarával.

Péntek este aztán a főigazgató az ATV-ben jelentette be, hogy pár perccel az adás előtt aláírták a zenekarral a részmegállapodást, akik

elfogadták a 15 százalékos bérnövekedést, amit tavasszal, majd júniusban és szeptemberben kapnak meg.

Hozzátette, hogy péntek este ennek ellenére a zenészek nem játszottak a Hunyadi előadáson, a nézők két órát vártak, és végül egy zongorával igyekeznek levezényelni az előadást. Aztán odaszúrt egyet a beosztottjainak, mondván, ő bízik abban, hogy kollégáinak „hivatástudata vissza fog térni”, és nem ülnek fel egy ilyen kampánynak, amiben szerinte már a politika is megjelent.

Csütörtökön Csák János kultúráért is felelős miniszter volt az ATV vendége, aki irreálisnak nevezte az operaházi dolgozók követeléseit, akik 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kértek.