Mostantól akár Tiborcz István is kaphat katonai védelmet

POLITIKA
március 22., 09:05

Egy csütörtök este megjelent kormányrendelet a családtagokra is kiterjesztette azok körét, akiknek személykíséretét biztosítja a Honvédség, írja a hvg.hu. A honvédelmi törvényben eddig az állt, hogy a

a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”.

Ilyen vezető többek közt a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója mellett az államtitkárok és a kormánybiztosok is. Ezt a kört bővíti a módosítás a hozzátartozókra is, például a szülőkre, testvérekre, illetve „az egyeneságbeli rokon házastársára, a házastárs egyeneságbeli rokonára és testvére, és a testvér házastársára.”

Frissítés: a Honvédelmi Minisztérium szerint „a csütörtökön megjelent kormányrendeletmódosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a Honvédség feladatainak bővítését sem.”