Sulyok hazudott egy kisgazda politikushoz fűződő rokoni kapcsolatáról is

POLITIKA
március 22., 05:37

Sulyok Tamás nem mond igazat, mikor azt állítja, hogy rokoni kapcsolat fűzi az egykori kisgazda politikushoz, Sulyok Dezsőhöz, írja a Népszava. A köztársasági elnök egy korábbi interjúban kijelentette:

„Sulyok Dezső távoli rokonom volt apai ágon, az ő szellemi öröksége, a demokrácia melletti feltétlen kiállás a mai napig meghatározó a számomra.”

Sulyok nem tért ki rá, hogy mit jelent a távoli kapcsolat, Wikipédia-oldalán azonban az áll, hogy az államfő nagyapja a testvére volt Sulyok Dezsőnek. Ami nem igaz, jelezte egy olvasó a Népszavának. A lap felkérésére Karsai László történész is ellenőrizte az információt, és megállapította, hogy


Sulyok Tamás nagyapja, Sulyok János és Sulyok Dezső nem testvérek, és semmi jele annak, hogy a két család névazonosságon kívül rokoni kapcsolatban állt volna.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A két férfi közt 26 év korkülönbség van, máshol születtek, és a szülők neve sem egyezik. Sőt, Sulyok János édesapja neve nem is ismert, az anyakönyvben a „törvénytelen” minősítés olvasható. Valószínűleg

az anyja, Sulyok Katalin családi nevét kapta meg.

A Népszava hiába kereste a Sándor-palotát, hogy a köztársasági elnök tisztázza korábbi kijelentéseit, választ nem kaptak.

photo_camera Fotó: BALINT SZENTGALLAY/NurPhoto via AFP

Sulyok korábban az apjáról tett a valósággal ellentétes kijelentéseket,még az Alkotmánybíróság elnökeként mondta azt a kolozsvári Krónikának, hogy az apját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság, főleg azért, mert székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan nő ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Sulyok azt mondta, az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált. Ezzel szemben a valóság Karsai László történész szerint az, hogy „az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata.” Ungváry Krisztián szerint a fő kérdés, hogy a legfelső közjogi méltóság birtokosa csak tévedett, vagy tudatosan állított valótlant. Szerinte a kijelentések életszerűsége leginkább azon az állításon bírálható el, hogy Sulyok szerint apja tíz éven keresztül illegalitásban élt Magyarországon.„Érdemes ebbe a teljesítménybe belegondolni: az országban tombol a sztálinista terror, de dr. Sulyok László egyfajta Ludas Matyiként tíz éven át túljárt az ostoba ávéhások eszén”

- írta.