A New York Times videókat mutatott be arról, hogy Bolsonaro két napot töltött a brazíliai magyar nagykövetségen

POLITIKA
március 25., 18:27

Február 8-án a brazil szövetségi rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro volt elnök útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást.

Négy nappal később Bolsonaro már a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék – derül ki a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételéből, amit a New York Times szerzett meg.

Jair Bolsonaro sétál a São Pauló-i magyar nagykövetség udvarán
photo_camera Jair Bolsonaro sétál a brazíliavárosi magyar nagykövetség udvarán Forrás: New York Times

A felvételek tanúsága szerint a volt elnök a következő két napban a nagykövetségen tartózkodott, két biztonsági őr kíséretében, és a magyar nagykövet és a személyzet tagjai várták. Bolsonarót, aki több büntetőeljárás célpontja, nem lehet letartóztatni egy őt fogadó külföldi nagykövetségen, mert azok a hazai hatóságok számára jogilag tiltott területnek számítanak.

A nagykövetségen való tartózkodás arra utal, hogy a volt elnök a szélsőjobboldali szövetségesével, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való barátságát próbálta kihasználni arra, hogy megpróbálja kijátszani a brazil igazságszolgáltatást, mivel otthon büntetőeljárások folynak ellene – írja a New York Times.

A lap elemezte a magyar nagykövetség négy kamerájának 3 napra visszamenőleg készített felvételeit, amik azt mutatják, hogy Bolsonaro február 12-én, hétfőn késő este érkezett, és február 14-én, szerdán délután távozott. A kettő között többnyire szem elől tévesztették. A Times a felvételeket a nagykövetségről készült képekkel összevetve ellenőrizte, beleértve a műholdas felvételeket, amiken az autó, amellyel Bolsonaro érkezett, február 13-án a felhajtón parkolt.

A magyar nagykövetség egy tisztviselője, aki a belügyekről csak névtelenül volt hajlandó beszélni, megerősítette Bolsonaro fogadásának tervét, de a volt elnök ügyvédje nem kívánt nyilatkozni, ahogy a magyar nagykövetség sem reagált a megkeresésre – írja a lap.

Bolsonaro a 2022-es magyarországi látogatásán testvérének nevezte Orbánt. A brazil kormány összefoglalójából kiderült, hogy később, még abban az évben Szijjártó Péter megkérdezte a Bolsonaro-kormány egyik tisztviselőjét, hogy Magyarország tehet-e valamit azért, hogy segítse Bolsonaro újraválasztását. Decemberben Bolsonaro és Orbán Viktor Buenos Airesben találkozott Javier Milei argentin elnök beiktatásán, ahol Orbán hősnek nevezte Bolsonarót.

Bolsonarónak Brazíliában büntetőjogi vizsgálatokkal kell szembenéznie. A hivatalából való távozása óta eltelt 15 hónapban házkutatást tartottak az otthonában, mobiltelefonját és útlevelét elkobozták, több szövetségesét és korábbi segítőjét pedig letartóztatták.

Az ellene indított ügyek számos vádat tartalmaznak, többek között azt, hogy részt vett olyan összeesküvésekben, amikben olyan ékszereket akartak eladni, amiket elnökként állami ajándékként kapott, és meghamisította covidos oltási adatait, hogy az Egyesült Államokba utazhasson. A brazil szövetségi rendőrség a múlt héten vádemelést javasolt a volt elnök ellen a hamis oltási kártyák ügyében, de az ügyészek még nem foglaltak állást.

A legsúlyosabb vád, hogy a rendőrség szerint Bolsonaro több miniszterével és segítőjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálják megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon. A rendőrség február 8-án letartóztatta néhány szövetségesét, másoknál pedig házkutatást tartott.Orbán nem sokkal később bátorító üzenetet tett közzé, becsületes hazafinak nevezve Bolsonarót, és azt üzente, hogy folytassa a harcot.

Február 12-én, négy nappal később Bolsonaro egy videót tett közzé az interneten, amiben a támogatóit egy São Pauló-i gyűlésre hívta még abban a hónapban. „Meg akarom védeni magam ezekkel a vádakkal szemben” – mondta a videóban.

A New York Times cikke szerint még aznap elment a magyar nagykövetségre. Az érkezése előtti pillanatokban a biztonsági felvételeken látható, ahogy Halmai Miklós, az ország brazíliai nagykövete járkál és a telefonján gépel. A nagykövetség többnyire üres volt, nem számítva a maroknyi magyar diplomatát, akik ott laknak. A helyi személyzet tagjai szabadságon voltak, mivel Bolsonaro tartózkodása a brazil nemzeti karneváli ünnepségek közepére esett.

A New York Times hosszan elemezte azt is, hogy a felvételeken mi látható, Bolsonaro mikor és hol volt éppen, amikor a magyar nagykövetségen tartózkodott.

Február 14-én a magyar diplomaták kapcsolatba léptek helyi brazil munkatársaikkal, akiknek másnap kellett volna visszatérniük a munkába, és közölték velük, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon – mondta a lapnak a névtelen követségi tisztviselő, aki szerint nem magyarázták meg, hogy miért kell otthon maradni.

Aznap Bolsonaro először 16:14-kor tűnik fel a biztonsági kamerák felvételein, amikor a két őrével együtt két hátizsákkal a kezükben kiléptek az épületből, és egyenesen az autójuk felé indultak. Halmai a nyomukban haladt, majd búcsút intett, amikor az autó kihajtott.

A Bolsonaróra váró börtönbüntetés veszélye széles körű találgatásokat váltott ki, hogy esetleg megpróbál elmenekülni az igazságszolgáltatás elől. Két fia olasz útlevelet kért, ami arra késztette az ország külügyminiszterét, hogy nyilvánosan tagadja, hogy az olasz származású Bolsonaro is állampolgárságért folyamodott.

A hivatalából való távozása előtti este Bolsonaro Floridába repült, ahol aztán három hónapot töltött. Egyik legjelentősebb támogatója, egy Allan dos Santos nevű szélsőjobboldali véleményvezér elkerülte a letartóztatást Brazíliában, de azzal vádolják, hogy szövetségi bírákat fenyegetett meg, mivel politikai menedékjogot kért az USA-ban.

Két héttel azután, hogy Bolsonaro elhagyta a nagykövetséget – nem világos, miért távozott –, megtartotta a tervezett nagygyűlést São Paulóban. Független megfigyelők becslése szerint 185 ezer támogató vett részt rajta. A gyűlésen Bolsonaro megismételte a védekezését, miszerint politikai üldöztetés áldozata.

Ő és az ügyvédei azzal érveltek, hogy a brazil legfelsőbb bíróság visszaélt hatalmával, beavatkozott a 2022-es választásokba, és most megpróbálja őt és szövetségeseit börtönbe zárni.

Az azóta eltelt hetekben Bolsonaro jogi problémái csak fokozódtak. A brazil legfelsőbb bíróság olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amikből kiderült, hogy a brazil hadsereg és a légierő vezetői azt állították: a 2022-es választások elvesztése után Bolsonaro eléjük terjesztett egy tervet az eredmények megdöntésére. A katonai vezetők azt mondták a rendőrségnek, hogy visszautasították, és figyelmeztették Bolsonarót: letartóztathatják, ha megpróbálja ezt megtenni.

Bolsonaro ebben a hónapban azt mondta, hogy nem aggódik a letartóztatás miatt. „Nagyon is lehetnék másik országban, de úgy döntöttem, hogy mindenáron visszajövök ide. Nem félek” – mondta egy politikai rendezvényen.

A New York Times cikk állításai alapján az alábbi kérdéseket küldtük el a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak hétfő este negyed nyolckor:

  1. Meg tudják-e erősíteni, hogy februárban két napot töltött a magyar nagykövetségen Jair Bolsonaro?
  2. Mi történt ebben a két napban?
  3. Kért-e menedékjogot Bolsonaro, felmerült-e, hogy adnak neki?
  4. Önök szerint ez nem beavatkozás egy külföldi ország belügyeibe?
  5. A felvételen, amin Bolsonaro a nagykövettel beszél, miről volt szó?

A kérdéseket elküldtük a brazíliavárosi magyar nagykövetségnek is. Ha válaszolnak, új cikkben fogunk arról beszámolni.

Nem ez lenne az első eset, hogy Orbán megmenti egy külföldi szövetségesét. Az Észak-Macedóniát 2006 és 2016 között vezető Nikola Gruevszki 2018-ban a magyar kormány segítségével menekült Budapestre, miután több év börtönre ítélték korrupció miatt. Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter is fogadta, menedékjogot is kapott.