Érden a Fidesz népszavazást kezdeményez a város mellé tervezett akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemről

POLITIKA
március 25., 14:30

Népszavazást kezdeményez Érden a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), hogy megismerje a helyiek véleményét a város mellett létesítendő akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemről – mondta a szervezet elnöke, a Fidesz polgármesterjelöltje.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a Közös ügyünk a környezetvédelem című sajtótájékoztatón azt mondta: „A zöldenergia nem pártpolitikai kérdés, és nagyon szorosan összefügg a családbarát környezettel.”

A zöldenergia-beruházások is hozzájárulhatnak az ország gazdasági teljesítményének növeléséhez, a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, ezzel segítve a fiatalokat abban, hogy bátrabban vállaljanak gyereket – mondta a Fidesz polgármesterjelöltje.

Akkumulátorgyártás a Volkswagen salzgitteri üzemében 2022. május 18-án.
photo_camera Akkumulátorgyártás a Volkswagen salzgitteri üzemében 2022. május 18-án. Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance via AFP

Azt mondta, a kormány 13 kérdésből álló online kérdőívet hozott nyilvánosságra a zoldenergia.kormany.hu-n, amit április 15-éig lehet kitölteni.

Aradszki András, Pest megye 1. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője azt mondta, első alkalommal kérdezi meg a kormány az emberek véleményét a zöld átállásról.

A kormány energiastratégiája szerint törekedni kell a megújuló energiaforrások felhasználására, a tiszta energia termelésre és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke azt mondta, hogy a kormány kérdőívének létrehozását hónapokig tartó egyeztetés előzte meg, az egyesület mellett bevontak más szakmai szervezeteket is. Olyan kérdéssort sikerült összeállítani, ami messzemenően lefedi a témakört – mondta. (MTI)