Felfüggesztik az együttműködést az LMP-vel az európai zöldek Vitézy támogatása miatt

POLITIKA
március 25., 13:28

Az Európai Zöld Párt (EGP) felfüggeszti az együttműködést az LMP-vel, miután a párt Vitézy Dávidot, a Fidesz volt államtitkárát támogatja a főpolgármester-választáson.

Az EGP közleményében azt írta, demokratikus és európai elköteleződésű pártcsaládként Orbán Viktor populista rendszere ellen harcol. Emiatt kulcsfontosságúnak tartják a demokratikus európai értékekért dolgozó Karácsony Gergely újrázását. Vitézy jelölése szerintük ellentétben áll ezekkel a célokkal.

Az EGP elhatárolódott az LMP döntésétől, és elővigyázatosságból az EP-kampány idejére felfüggesztette a politikai együttműködést a párttal.

Az EGP 73 fős frakciója jelenleg a negyedik legnagyobb az Európai Parlamentben. A pártcsaládnak az LMP teljes jogú, a Karácsony-féle Párbeszéd társult tagja.

Ungár Péter
photo_camera Ungár Péter Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A döntésre Ungár Péter is reagált. Az LMP elnöke, egyben EP-listavezetője azt írta, nem külföldön fogják eldönteni, ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje. Szerinte az európai zöld fősodor egyébként is megőrült. A nyugat-európai zöldek az akkumulátorgyarmatosítás helyett az elektromobilitás erőltetését választják, a gondoskodó munkában dolgozó kelet-európai nők béregyenlősége helyett pedig a nem-bináris WC-kkel foglalkoznak.