Iszlam, a 15 éves muszlim ruhatáros mentett meg több mint 100 embert az Iszlám Állam terroristáitól Moszkvában

külföld
március 25., 12:28
photo_camera Iszlam Halilov

Egy 15 éves orosz muszlim iskolás, Iszlam Halilov az Iszlám Állam 137 halálos áldozattal járó pénteki moszkvai terrortámadásának egyik hőse és pozitív arca.

A gimnazista egy éve dolgozik részmunkaidős ruhatárosként azon a Crocus City Hall koncerthelyszínen, ahol a mészárlás történt. Pénteken délután négykor kezdődött a műszakja. A támadókat kezdetben nem látta, csak a zajokat hallotta, először azt hitte, valami különösen hangos társaság érkezett. Csak akkor esett le neki, hogy sokkal félelmetesebb történik, amikor bepánikolt emberek kezdtek kirohanni a közeli lépcsőházból.

„Rájöttem, ha nem lépek akcióba, én is meghalok, és egy csomó más ember is. Igazából nagyon félelmetes volt az egész. Amikor annyian tolongtak körülöttem, miközben az ajtó felé tartottam, hogy megpróbáljam kinyitni, végig arra gondoltam, hogy mindjárt megjelennek a lépcsőn, vagy kiszállnak a liftből, és gránátot dobnak közénk, vagy tüzet nyitnak ránk. Istennek hála nem történt semmi ilyesmi, az ajtót időben ki tudtam nyitni, mindenkit sikeresen kiengedtem az expo irányába.”
– mesélte Halilov.

A fiú azzal tudta megmenteni száznál is több koncertlátogató életét, hogy ismert egy kijáratot az épületből az irodákon keresztül – írja a Meduza. Amikor dolgozni kezdett a központban, megtanították nekik, hogy vészhelyzetben merre tudják biztonságban kivezetni a látogatókat.

A fiú azt mesélte az orosz médiának, hogy még mindig sokkhatás alatt áll, hiszen a szeme előtt lőttek agyon egy férfit, és ezt képtelen elfelejteni. De azt mondja, hősnek nem érzi magát, mert ez volt a munkája, és eleve jobb feláldozni magunkat, mint hagyni meghalni 100 másik embert.

Halilovnak segítsége is volt, három, egyaránt 14 éves kollégája, akikkel együtt töltötték a ruhatári műszakot.

A fiú a Szpartak Moszkva futballcsapat szurkolója, gyorsan kapott a klubtól egyéves bérletet, labdát, mezt, és találkozhatott a játékosokkal.

Aliser Morgenstern, a legnépszerűbb orosz rapper négymillió forintnak megfelelő egymillió rubellel jutalmazta meg, most pénteken megkapja az oroszországi muszlimok által adományozható legnagyobb kitüntetést is.