A brazil kormány szerint Orbánnak tudnia kellett Bolsonaro bújtatásáról, a rendőrség kineveti a volt elnök védekezését

POLITIKA
március 26., 16:21
2022-ben Budapesten találkoztak. Bolsonaro azóta távozott a hatalomból.
photo_camera 2022-ben Budapesten találkoztak. Bolsonaro azóta távozott a hatalomból. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Paczolay Máté külügyi szóvivő azt mondta, hogy Jair Bolsonaro nyilatkozatain túl nem akarják kommentálni, ami történt - írja a Népszava. Egyelőre ennyi reakciót bírt kiizzadni magából a magyar kormány egy olyan nemzetközi diplomáciai botrányban, amely a világ összes nagy lapjának címlapján megfordult, és a volt brazil elnök letartóztatásával fenyeget.

Ahogy arról mi is írtunk, Bolsonaro akár előzetesbe is kerülhet azért, mert februárban két napot a brazíliai magyar nagykövetségen töltött, nem sokkal azután, hogy egy legfelsőbb bírósági bíró elrendelte útlevelének bevonását. Pont emiatt gondolják nagyon sokan, hogy az igazságszolgáltatás elöl akart elbújni a nemzetközi jog által védett nagykövetségen Bolsonaro, ami viszont törvényellenes lehet.

A brazil kormány úgy véli, hogy a nagykövet Budapest jóváhagyásával cselekedett, mivel Orbán Viktor szövetségesként kezeli Bolsonarót. „Senki sem tesz ilyet a központi kormány beleegyezése nélkül” - mondta egy magas rangú diplomata a Globonak.

Bolsonaro és ügyvédei azt a magyarázatot adták, hogy a szélsőjobboldali politikus kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt a magyar nagykövetségen. Ezt a szövetségi nyomozók nevetségesnek és szánalmasnak nevezték. Újságírók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy Bolsonaro otthona mintegy 20 perc autóútra van a magyar követségtől, szóval az egész napos intenzív tárgyalások után is simán hazavezethetett volna.

photo_camera Fotó: The New York Times

Magyar szempontból ennél is kínosabb lehet, hogy a külügybe berendelt magyar nagykövet gyakorlatilag ugyanazt a valószerűtlen történetet adta elő, mint Bolsonaro. A Globo kormányzati forrásai szerint Halmai Miklós szűkszavú volt, nem akart érdemi magyarázatot adni, és kitérő válaszokat adott. Olyasmiket mondott, hogy a nagykövetségen az emberek fogadása normális, ez a magyar képviselet feladatai közé tartozik. Azt is elmondta, hogy az Orbán-kormány és Bolsonaro között baráti kapcsolat van, és különböző közös ügyekről beszélgettek.

Kormányzati tisztviselők arról beszéltek a lapnak, hogy a magyar nagykövet magyarázata olyan mértékben vágott egybe Bolsonaro és ügyvédei mondataival, hogy felmerülhet az összejátszás vádja.

Brazil jogi elemzők szerint Bolsonaro menedékkérelme - ha erről volt szó - a letartóztatásához vezethet, mert felveti annak a veszélyét, hogy a jövőben is megpróbálhatja elkerülni az őrizetbe vételt számos rázós peres ügye miatt - írja a New York Times.

„Bolsonaro elrejtőzése a nagykövetségen klasszikus alapja az előzetes letartóztatásnak. Ez egyike azoknak a helyzeteknek, amelyeket példaként használnak a tankönyvekben” - mondta a lapnak Augusto de Arruda Botelho ügyvéd, korábbi igazságügyi miniszter.

A brazil kongresszus két baloldali képviselője hétfőn közölte, hogy hivatalos kérelmet nyújtottak be a legfelsőbb bírósághoz és a főügyészhez, amelyben kérik Bolsonaro előzetes letartóztatását.