Az ukrán erők csapást mértek egy hadihajóra, amit 10 éve szálltak meg az oroszok

háború
március 26., 14:47

Az ukrán csapatok Neptun rakétával csapást mértek az oroszok által 2014-ben elfoglalt Kosztyantin Olsanszkij nevű nagy partraszállító hajóra, amit az orosz erők még 2014-ben foglaltak el – közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője kedden egy tévéműsorban.

A szóvivő elmondta, hogy miután az oroszok elfoglalták az ukrán hajót, a vízi jármű 9 évig a Szevasztopoli-öbölben állt. „Alkatrészekre bontották, egyszerűen kifosztották. A 10. évben pedig rájöttek, hogy kifogytak a partraszállító hajókból, és úgy döntöttek, hogy helyreállítják, amit egy éven belül meg is tettek” – mondta.

Azt mondta, a hadihajót Ukrajna elleni műveletekben készültek felhasználni, ezért döntött úgy az ukrán hadsereg, hogy megtámadja. A hajót harcképtelenné tették, vannak sérültek is az orosz legénység tagjai között, az okozott veszteség felmérése még folyamatban van – mondta.

Az orosz fekete-tengeri flotta fényképe a Moszkva rakétacirkálóról. A cirkálót 2022. április 14-én ukrán támadás érte, és elsüllyedt.
photo_camera Az orosz fekete-tengeri flotta fényképe a Moszkva rakétacirkálóról. A cirkálót 2022. április 14-én ukrán támadás érte, és elsüllyedt. Illusztráció: Sputnik via AFP

Az ukrán vezérkar friss helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladhatta a 438 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek többek között hat orosz harckocsit, 24 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 14 drónt.

Andrij Kostyin ukrán főügyész az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek azt mondta, becslésük szerint több mint 10 ezer ukrán civilt tartanak fogva a megszállt területeken és Oroszoroszágban. Ezen felül 5600 ukránt vetettek alá kínzásoknak, de a megkínzottak száma jóval magasabb is lehet. (MTI)