Jelentősen emelkedni fog a levegőben a nyírfapollen koncentrációja

Egészségügy
március 26., 13:46

A kora tavaszi fák (az éger, a ciprus- és tiszafafélék meg a mogyoró) pollenjének mennyisége várhatóan hétvégére lecsökken, míg a nyírfapollen koncentrációja jelentősen emelkedni fog a levegőben – áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pollenjelentésében.

Az NNGYK azt javasolja, hogy a nyírfa virágporára allergiások magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat és utcaszakaszokat. Az ajánlás szerint ha ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, vagy gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a padló felületére lerakódott port.

Azt írják, a húsvéti dekorációnál a fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke, virágrügyekkel borított ágait ne tegyük vízbe, mert kinyílik, és apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Az NNGYK azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy ne tartsanak virágzó barkát a lakásban, főleg ne az ágyuk közelében. (MTI)