Most kipróbálhatják a magyar oligarchák, milyen a verseny: egymással harcolhatnak a legnagyobb horvát cégért

gazdaság
március 26., 06:17

Majdnem két évvel azután, hogy úgy tűnt: Jellinek Dániel érdekeltségébe került a Fortenova nevű horvát vállalat 43 százaléka – ez egyszerre Horvátország legnagyobb cége, valamint a nyugat-balkáni régió legnagyobb élelmiszer-termelő és kiskereskedelmi csoportja –, és bő másféllel azután, hogy kiderül: mégse, most három magyar nagyvállalkozó is bejelentkezett a társaságra.

Jellinek mellett most már a magyar piacon szintén jelentős élelmiszer-ipari érdekeltségekkel rendelkező Csányi Sándort, valamint Mészáros Lőrincet is érdekelné a nagyvállalat, írja horvát lapok cikkei nyomán a 24.hu. (Frissítés: az OTP jelezte, hogy sem a Bonafarm, sem Csányi Sándor más cége nem jelentett be vásárlási igényt a horvát céggel kapcsolatban.)

A cégre összesen öten pályáznak, az RTL-csoport érdekeltségébe tartozó horvát Sib.net.hu szerint egyikük egy arab befektető, „aki állítólag közel áll ahhoz az üzletemberhez, aki átvette a Sberbank Fortenovában való részesedését” (a horvát cég 50 százalék volt az orosz bank tulajdonában), míg az ötödik jelentkező a horvát Podravka.

A végső döntést az eladásról legnagyobb részvényesként a gázüzletekben érdekelt Pavao Vujnovac hozza majd meg. Vujnovacnak valószínűleg nincsenek túl jó emlékei Magyarországról. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ugyanis tavaly 1,35 millió euróra bírságolta az érdekeltségében lévő ENNA csoporthoz tartozó PPD-t (Prvo Plinarsko Društvo – Első Gázkereskedelmi Társaság) a földgázpiac manipulálása miatt, mondván: 2022. január 17-26. között egy aukción 360 százalékkal felverte az Ausztria felől Magyarországra importált gáz szállítási díját. Az ENNA akkor úgy reagált, hogy bár a bírságot kifizetik, fellebbeznek a döntés ellen, mondván: „tudomásuk szerint szokatlanul magas büntetés egy ilyen típusú szabálysértésért”.