Tényleg visszaveszik a Pető Attilát gyerekkorában molesztáló paptól a Gyermekekért díjat

egyház
március 26., 14:48

A kegyelmi ügy után megváltozott közhangulatban hat nap alatt megszületett a döntés: a Vatikán által a papi rendből kizárt, tucatnyi kiskorú molesztálásával vádolt Szűcs Balázs már nem birtokosa a Gyermekekért díjnak. Ezt egyik áldozata, Pető Attila közölte a Facebookon.

Pető arról írt múlt héten, hogy szerinte „fontos lenne a hatályos jogszabályokat úgy módosítani, hogy vissza lehessen vonni állami kitüntetéseket abban az esetben, ha a korábban kitüntetett kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt. Szimbolikus, jelzésértékű cselekedet lehetne ez a politikusaink, döntéshozóink részéről.” Megemlítette azt is, hogy az őt molesztáló Szűcs Balázs is kapott díjat 2012-ben a II. kerületi önkormányzattól.

photo_camera Balázs atya a táborozáson Forrás: Csobánka Central European Scout Centre / Facebook

A posztba belinkelt politikusok közül Tordai Bence, a II. kerület párbeszédes országgyűlési képviselője azt ígérte, hogy kidolgozzák és beadják a megfelelő jogszabálymódosító javaslatokat. A kerületi polgármester, a szocialista Őrsi Gergely pedig találkozóra hívta Petőt, majd szerdán zárt ülésen döntött a képviselőtestület a díj visszavonásáról.

„Ez a mai döntés nem csak számomra megerősítő, hanem más áldozatok felé is bátor és fontos gesztus. Egy szimbolikusan odanyújtott segítő kéz, amire ezekben az időkben talán nagyobb szüksége van minden áldozatnak, túlélőnek. Egy üzenet, hogy nem tehetnek meg mindent velük, hogy a kiállásuknak, a bátorságuknak igenis lesz gyümölcse” - írja friss posztjában Pető.

Aki szerint ez nem pártpolitikai ügy, és bízik benne, megszavazzák a díjak visszavonására lehetőséget adó törvénymódosítást. „Remélem, hogy a parlamenti pártok, képviselők számára példa lehet ez a pár nap. Mégiscsak a Feltámadást ünnepeljük hamarosan.”

link Forrás