Visszavonhatják a Pető Attilát molesztáló pap önkormányzati díját

egyház
március 21., 13:45
Zenés gyermekmise Balázs atyával
photo_camera Zenés gyermekmise Balázs atyával Forrás: Facebook

Pető Attila volt az első áldozat, aki névvel-arccal elmondta, hogy gyerekként egy pap molesztálta. Történetét sok éve követjük a 444-en,

Miután botrány lett abból, hogy a bicskei pedofil igazgatót az első feljelentések után is kitüntette a kormány és a kormánypárti vezetésű főváros, Pető egy Facebook-posztban vetette fel, hogy esetleg az őt zaklató pap díját is vissza lehetne vonni.

Szűcs Balázs atya sok évvel Pető első bejelentése után, de az ügy nyilvánosságra kerülése előtt, 2012-ben kapott Gyermekekért díjat a II. kerületi önkormányzattól.

A pap ezt a díjat fel is használta tekintélye megalapozására, az általa gyerekeknek szervezett táborok népszerűsítésére. De felhasználta például Kövér László nevét is, aki a Szűcs Balázs által szervezett „Remény kis emberei” fesztivál fővédnöke volt.

„Ezen díjat visszavonták már?” - kérdezte Pető a posztjában, ahová mások mellett beteggelte a mára már ellenzéki vezetésű önkormányzat élén álló polgármestert.

„A szükséges lépéseket megtesszük, ezek előkészítését megkezdtük” - kommentelte a poszt alá Őrsi Gergely polgármester.

link Forrás

Amikor felhívtam Őrsit a részletek iránt érdeklődve, időt kért, amíg átnézik az ügyet, és amíg találkozik Petővel, akinek megköszönte a jelzést.

Nem Szűcs Balázs az egyetlen pap, aki ellen a katolikus egyház eljárást indított gyerekmolesztálás miatt, és kitüntette a fideszes önkormányzat. Korábbi cikkünk főszereplője, az egyik áldozatot szintén beperlő Árpád atya például „Esztergom Rászorulóinak Megsegítéséért” díjat kapott az önkormányzattól, amikor már az iskolából ki volt tiltva többszörös gyerekmolesztálás gyanúja miatt.

Pető felveti, hogy „talán nyolcadlagos szempont, de fontos lenne a hatályos jogszabályokat úgy módosítani, hogy vissza lehessen vonni állami kitüntetéseket abban az esetben, ha a korábban kitüntetett kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt. Szimbolikus, jelzésértékű cselekedet lehetne ez a politikusaink, döntéshozóink részéről.”