Vidéki prókátor a Magyar-féle hanganyagról: el kell rendelnie a nyomozást az ügyészségnek

POLITIKA
március 26., 09:26

Magyar Péter korábbi jelzésének és ígéretének megfelelően közzétette a hanganyagot, melyet elmondása szerint azután vett fel, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni. A felvételen Varga Judit arról beszélt, hogy Rogánék belenyúltak a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiba, és „kihúzattak dolgokat”.

A hanganyag megjelenése után a kegyelmi botrányt kirobbantó ügyvéd Vidéki Prókátor néven indított Facebook-oldalán kommentálta a felvételen hallottakat. Szerinte a felvételen elhangzottak „hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására törekvéssel megvalósított bűnpártolás, valamint hivatali visszaélés gyanúját veti fel, mely bűncselekményeket a nyomozati iratok manipulálását elvégző hivatalos személyek tettesként, az őket ezen cselekményre rábírók pedig felbujtóként követhettek el”.

Az első bűncselekmény 1-től 5 évig terjedő, a második három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a halmazati büntetési tételkeret felső határa hét és fél év.

Magyar Péter 2024. március 26-án vitte el az ügyészségre a hangfelvételt
photo_camera Magyar Péter 2024. március 26-án vitte el az ügyészségre a hangfelvételt Fotó: Bankó Gábor/444

„Álláspontom szerint az ügyészségnek a hangfelvétel alapján el kell rendelnie a nyomozást ebben az ügyben, melyben elkerülhetetlen lesz Varga Judit, Rogán Antal, valamint a hangfelvételen megnevezett személyek (kezdetben) tanúként történő meghallgatása” - írja Facebook-bejegyzésében.

Szerinte ugyanis a Kúria joggyakorlata értelmében a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására irányuló törekvés minden olyan magatartást felölel, amely objektíve alkalmas az eljárás sikerének meghiúsítására, közelebbről a tényállás felderítésének megakadályozására, így például az eljárás megindításának vagy folytatásának akadályozása, a feljelentés meggátlása, a tanúk kihallgatásra való megjelenésének megnehezítése, a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítése vagy elrejtése a nyomok eltüntetése útján.

Egy következő bejegyzésben pedig megjegyezte: „ha jól értem az abban elhangzottakat, akkor Varga Judit szerint nem az volt a probléma, hogy manipulálták a nyomozati iratokat, hanem az, hogy Polt Péter »nem ura a helyzetnek« az ügyészségen, vagyis nem tudta teljesen elsikálni az ügyet és megakadályozni az eljárást”.

Időközben Varga Judit is reagált a Facebook-oldalán az eseményekre, miszerint Magyar Péter hazudik és manipulál.