Visszaállítja az Eb idejére a határellenőrzést Németország

sport
március 26., 08:47

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt. A torna június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Rheinische Postnak az mondta: azért vezetik be ismét az ideiglenes határellenőrzést, hogy megakadályozzák erőszakos cselekmények lehetséges elkövetőinek bejutását az országba. A lehető legnagyobb védelmet akarják biztosítani a sportesemény résztvevőinek, a nézőknek és a sportolóknak egyaránt.

A német biztonsági szervek a szélsőségesekkel, a huligánokkal és az erőszakos cselekmények elkövetőivel szembeni, valamint a kibertámadások elleni védekezésre helyezik a hangsúlyt az Eb idején.

A németek a 2006-os világbajnokság idejére is ideiglenesen határellenőrzést vezettek be, és Faeser az elmúlt napokban már utalt arra, hogy ezt ismét fontolgatják. A szövetségi belügyminiszter február közepén június közepéig meghosszabbította a lengyel, a cseh és a svájci határok ellenőrzését, aminek célja a csempészet és az illegális migráció megállítása.

A határellenőrzés visszaállítása magyar szurkolók tömegeit is érinti, hiszen a magyar válogatott is Eb-résztvevő. A csapat a csoportkörben először Svájccal játszik Kölnben, majd Stuttgartban előbb Németország, aztán Skócia lesz az ellenfele. (MTI)