4 400 000 000 forintba került a Sámándob felépítése Karcagon

POLITIKA
március 27., 08:51

„Engedje meg, hogy kifejezzem örömömet azt illetően, hogy érdeklődik a magyar iparművészet Milánói Világkiállítást is megjárt műremeke iránt, amelynek képében egy új kulturális központ nyithatta meg kapuit” - kezdte válaszát Tállai András államtitkár arra az egyszerű kérdésre, hogy

mennyibe került a Milánói Expóra épített, majd hazahozott Sámándob épület felépítése Karcagon?

Mivel a kérdést a DK-s Vadai Ágnes tette fel, Tállai odapörkölt:

„Ugyanakkor sajnálattal tölt el, hogy Önök a múltban is és a napjainkban is minden fejlesztést támadnak, legyen szó akár a Városligetről, infrastruktúra- vagy sportfejlesztésről, most pedig a Sámándobról, amely egy fővárostól távoli település számára biztosít a korábbinál szélesebb lehetőségeket. A teljes fejlesztéshez a kormány 4,4 milliárd forintot biztosított.”

photo_camera Fotó: Varga Mihály/Facebook

Hét évvel a hazahozatala után február végén adták át az újra felépített Sámándobot, azaz a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot. A városból származó Varga Mihály pénzügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, hogy

„Szőcs Géza műve ma is összehozza majd a közösségeket. Az 2015-ös milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon újjáépített épülete a helyiek szellemi központjaként szolgálhat.”

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándobra akkor 5-6 milliárd forintot költhetett az állam. Két évvel később, 2017-ben hozták Karcagra az épület vázszerkezetét, ami évekig rohadt a szabad ég alatt. Az újraépítés közben olyan problémákkal kerültek szembe, minthogy az eredeti épületben nem voltak mosdók, illetve fűtés, vagy hogy egyetlen egyenes fal sincs, ezért gyártatni kellett a bútorokat.