A bíróra kávét öntő ifjabb Portik javára írták, hogy rendezett életét él Svájcban

belföld
március 27., 17:44

Portik Tamás fia arról híresült el, hogy apja és Gyárfás Tamás ügyének egyik január végi tárgyalásán kávét öntött a bíró arcába. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a fiatalabb Portikot.

Az ügyészség szerint a terhelt azért támadt a Fővárosi Törvényszék bírájára, hogy később elfogultsági eljárást kezdeményezzenek ellene.

Póta Péter az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyét tárgyalta, amelynek két érintettje Fenyő János egykori üzleti riválisa, Gyárfás Tamás, illetve a merénylet megszervezésével vádolt Portik Tamás. Az eljárás már a perbeszédeknél tartott, amikor Portik fia január végén megjelent az egyik tárgyalás előtt, és a tárgyalóterembe igyekvő bírót feltartotta kérdéseivel. Póta Péter közölte vele, nincs lehetősége válaszolni, mire a fiatalember egyre ingerültebb lett, és egy pohár kávét öntött a sértettre.

Ifjabb Portik Tamást hamarosan őrizetbe vették a rendőrök, a bíró pedig nyilvánosan is közölte a vele történteket, illetve azt, hogy nem elfogult az ügyben, ahogy azt idősebb Portik Tamás korábban számos esetben hangoztatta.

Az ügyészség határozott idejű, letöltendő szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, emellett arra, hogy utasítsák ki Magyarországról a svájci állampolgárságú vádlottat. Ifjabb Portik Tamás egyebek mellett azzal védekezett, hogy a kialakuló dulakodásban valaki meglökte, ezért ömlött a bíróra a kávé. Védője, Szikinger István azt hangoztatta: nem bizonyítható, hogy a vádlott előre eltervezte tettét.

Ezzel egyetértett a PKKB is, László Ádám bíró hangsúlyozta, azt sem sikerült tisztázni, hogy a vádlott trágár szavakkal illette volna Póta Pétert.

A hivatalos személy elleni erőszakot egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott rendezett életet él Svájcban, két kisgyermekről gondoskodik, és büntetlen előéletű. A súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott egy kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyben követte el tettét.

A PKKB ítélete ellen az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, a vádlott és a védelem tudomásul vette a döntést, amely így nem jogerős. A bíróság megszüntette a terhelt letartóztatását, aki a tárgyalóteremben szabadlábra került.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerősen 7 év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, Portik Tamás életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében

(MTI)