Ellenzéki javaslat: vegyék vissza a jogerősen elítéltek állami kitüntetéseit

POLITIKA
március 27., 11:06

Legyenek visszavonhatóak az állami kitüntetések, ha a korábban kitüntetett személy kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt! - ezzel a felütéssel posztolta Hajnal Miklóssal (Momentum) közös javaslatát Tordai Bence (Párbeszéd). Felhívta a figyelmet, hogy „a törvénymódosító elfogadása esetén arra is lehetőség nyílna, hogy Vásárhelyi Jánostól elvegyék a 2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére odaítélt Magyar Bronz Érdemkeresztet.”

A módosító benyújtott szövege szerint azonban nemcsak a gyerekeket zaklatóktól kellene a plecsniket visszavenni, hanem minden, szándékos bűncselekmény miatt börtönbe került kitüntetettől.

Az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvénybe kerülne bele, hogy „Az e törvény szerinti állami kitüntetést vissza kell vonni attól, akit a kitüntetés adományozását követően – a mentesítésre tekintet nélkül – szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek. A kitüntetett az elítélése tényéről a (2)-(3) bekezdés alapján a kitüntetés adományozására javaslatot tevő személyt a jogerős elítélés tényéről haladéktalanul köteles tájékoztatni. A (2)-(3) bekezdés alapján a kitüntetés adományozására javaslatot tevő személy a bűntettesek nyilvántartásából a visszavonás feltételeinek fennállása igazolása érdekében adatot igényelhet.”

Azért Tordai és Hajnal nyújtja be a módosítót, mert ők a II. kerület országgyűlési képviselői, ahol a korábbi önkormányzati vezetés Gyermekekért díjat adott a katolikus egyházból számos kiskorú zaklatása miatt kizárt plébánosnak, Szűcs Balázsnak. Egyik áldozata, Pető Attila kezdeményezte múlt héten a díj visszavonását, amelyet a testület szerdán zárt ülésen meg is szavazott.

Pető vetette fel, hogy az állami kitüntetéseket is vissza lehessen vonni, ha a kitüntetett kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt. Megjegyzendő, hogy az őt zaklató paphoz hasonló elkövetők ellen nagyon sokszor nem születik jogerős ítélet, Szűcs Balázst sem vonta felelősségre világi hatóság.