Ellenzéki javaslat: vegyék vissza a jogerősen elítéltek állami kitüntetéseit

POLITIKA
március 27., 12:06

Legyenek visszavonhatóak az állami kitüntetések, ha a korábban kitüntetett személy kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt! - ezzel a felütéssel posztolta Hajnal Miklóssal (Momentum) közös javaslatát Tordai Bence (Párbeszéd). Felhívta a figyelmet, hogy „a törvénymódosító elfogadása esetén arra is lehetőség nyílna, hogy Vásárhelyi Jánostól elvegyék a 2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére odaítélt Magyar Bronz Érdemkeresztet.”

A módosító benyújtott szövege szerint azonban nemcsak a gyerekeket zaklatóktól kellene a plecsniket visszavenni, hanem minden, szándékos bűncselekmény miatt börtönbe került kitüntetettől.

Az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvénybe kerülne bele, hogy „Az e törvény szerinti állami kitüntetést vissza kell vonni attól, akit a kitüntetés adományozását követően – a mentesítésre tekintet nélkül – szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek. A kitüntetett az elítélése tényéről a (2)-(3) bekezdés alapján a kitüntetés adományozására javaslatot tevő személyt a jogerős elítélés tényéről haladéktalanul köteles tájékoztatni. A (2)-(3) bekezdés alapján a kitüntetés adományozására javaslatot tevő személy a bűntettesek nyilvántartásából a visszavonás feltételeinek fennállása igazolása érdekében adatot igényelhet.”

Azért Tordai és Hajnal nyújtja be a módosítót, mert ők a II. kerület országgyűlési képviselői, ahol a korábbi önkormányzati vezetés Gyermekekért díjat adott a katolikus egyházból számos kiskorú zaklatása miatt kizárt plébánosnak, Szűcs Balázsnak. Egyik áldozata, Pető Attila kezdeményezte múlt héten a díj visszavonását, amelyet a testület szerdán zárt ülésen meg is szavazott.

Pető vetette fel, hogy az állami kitüntetéseket is vissza lehessen vonni, ha a kitüntetett kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt. Megjegyzendő, hogy az őt zaklató paphoz hasonló elkövetők ellen nagyon sokszor nem születik jogerős ítélet, Szűcs Balázst sem vonta felelősségre világi hatóság.

Kiemelt videóink