Szerdán bíróság elé áll Portik Tamás fia, aki kávéval öntötte le a Fenyő-gyilkosságot vezető bírót

bűnügy
március 27., 08:56

Szerdán hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bíróság elé áll Portik Tamás fia, aki a Fenyő-gyilkosság tárgyalása előtt kávéval öntötte le a bírót. Az ügyészség az erről adott hírben nem nevezte meg, hogy Portik fiáról és a Fenyő-ügyben eljáró Póta Péter bíróról van szó, de ezt a letartóztatáskor már megírta a sajtó.

Az ügyészség honlapján az ügyről azt írták: a Fővárosi Törvényszéken előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt folyamatban lévő ügyben a bíró 2024. január 30-án, 8 óra 30 percre tárgyalást tűzött ki azzal, hogy perbeszédekre kerül sor. A vád szerint a vádlott fia akadályozni akarta a tárgyalás megtartását, és azt is elhatározta, hogy olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen a bíró kizárása várható.

Póta Péter, a tárgyalást vezető bíró és a Portik Tamást biztosító kommandósok, 2020-ban
photo_camera Póta Péter, a tárgyalást vezető bíró és a Portik Tamást biztosító kommandósok, 2020-ban Fotó: botost/444.hu

A férfi már korábban is próbált sikertelenül kapcsolatba lépni a bíróval, és a tárgyalást megelőzően egy bírósági alkalmazottól arról érdeklődött a folyosón, hogy honnan fog érkezni a tárgyalást vezető bíró. Amikor a férfi a tárgyaló előtt meglátta a bírót, elé lépett azzal, hogy beszélni kíván vele, amit a bíró határozottan visszautasított.

A férfi eközben a bírót szidalmazva számon kérte amiatt, hogy visszaél a jogaival és törvénysértően jár el a büntetőeljárásban az édesapjával szemben. A bíró közölte a férfival, hogy ki fogja vezettetni a biztonsági őrökkel, ha tovább folytatja, majd kikerülve őt, megpróbált bemenni a tárgyalóterembe. A férfi ekkor a kezében lévő, nyitott fedelű, 2 deciliteres kávés pohár tartalmát egy gyors mozdulattal a bíró arcába öntötte, ami miatt a bíró szemébe, arcába, továbbá ruházatára nagyobb mennyiségű hideg kávé került. A tárgyalás emiatt csak egy órával később tudott elkezdődni.

A nyomozó főügyészség – az elkövetés óta letartóztatásban lévő – terheltet ma a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé állítja.