Baltimore-i hídomlás: két holttestet találtak a búvárok egy elsüllyedt teherautóban

külföld
március 28., 05:29

Két ember holttestét találták meg a búvárok egy elsüllyedt teherautóban, amely a baltimore-i híd összeomlásakor merült a víz alá - írja a BBC.

A Patapsco folyón átívelő Francis Scott Key Bridge kedd hajnalban omlott össze, miután az egyik pillérének ütközött egy meghibásodott konténerszállító. Az összeomlott hídról nyolc ember a vízbe zuhant, közülük kettőt sikerült kimenekíteni, egyikük már el is hagyhatta a kórházat.

photo_camera
Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

A hatóságok most megnevezték a két megtalált áldozatot, a 35 éves mexikói Alejandro Hernandez Fuentest és a 26 éves guatemalai Dorlian Ronial Castillo Cabrerát.

Rajtuk kívül két további áldozatról lehet tudni biztosan, kettőt még keresnek, a hatóságok tájékoztatása szerint azonban feltehetően ők is meghaltak.

A mentőcsapatok dolgoznak a veszélyes anyagok kiemelésén, a munkát azonban nehezíti a vízben található rengeteg törmelék, és az időjárási viszonyok sem kedvezőek.

A Francis Scott Key Bridge összeomlása miatt le kellett állítani Baltimore kikötőjének forgalmát. Ez az Egyesült Államok keleti partjának egyik legfontosabb csomópontja, főként azért, mert mély vizének köszönhetően nagy tengerjárók számára is járható út. Maryland állam szenátora, Ben Cardin kedden hangsúlyozta: a kikötő újranyitása kiemelt fontosságú, az ugyanis nem csak kulcseleme a régió gazdaságának, de az egész ország gazdasága megérzi, ha a szállítási lánc ezen a ponton tartósan megakad.

A híd megsemmisülése emellett azt is eredményezte, hogy megszűnt a régió egyik fontos közlekedési útvonala, a Washington és Philadelphia, illetve New York közti közlekedési folyosó, ami várhatóan nagy torlódásokat okoz majd az alternatív útvonalakon a húsvéti hétvégén.

A hidat 1972-ben kezdték építeni, 1977-ben adták át a forgalomnak. A híd 2632 méter hosszú volt, és becslések szerint évente 11,5 millió jármű kelt át rajta.