Ritkán látható jelenet a parlamentben: Kósa Lajos visszadobott egy salátatörvénybe rejtett belügyminisztériumi módosítót

POLITIKA
március 28., 18:32

Egészen szürreális jelenet játszódott le csütörtök délután a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában.

A testület elé került egy salátatörvény, amit a Belügyminiszter (BM) nyújtott be. A jogszabály egyik pontja arra irányult, hogy Pintér Sándor rendelettel újabb, kötelező képzést írhasson elő a pedagógusok számára.

Arról viszont a bizottság tagjai nem kaptak információt, hogy ez milyen képzés lenne, és milyen következményekkel járna, ha valaki nem végezné el. A BM szakemberei csupán annyit közöltek, hogy mulasztás esetén nem lehetne kirúgni a pedagógusokat. Azt már nem tudták megmondani, hogy mi lenne a pontos szankció.

A problémára az MSZP-s Harangozó Tamás fel is hívta a figyelmet. Arra azonban, ami ezután következett, valószínűleg ő sem számított.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke a pártjára állt. Kósa azt mondta, hogy a javaslatot szerda délután fél 5-kor kapta meg. Ugyan azt a bizottság fideszes tagjai támogatták, de a dokumentumokon mégsincs ott az aláírásuk.

Ráadásul a módosító oktatási témájú, így nem is a honvédelmi és rendészeti szakbizottság portfóliójába tartozik. Emiatt még azt sem látja át, hogy alkalmasak-e egyáltalán a kérdés megvitatására. Felmerül ugyanis, hogy az a kulturális bizottság feladata lenne.

Kósa Lajos a bizottsági ülésen
photo_camera Kósa Lajos a bizottsági ülésen Forrás: MSZP/Facebook

Kósa a politikai felelősséget felismerve arról beszélt, hogy a döntésért a bizottság tagjait kérik majd számon a választók, ők lesznek az újságok címlapjain.

„Rajtunk csattan majd az ostor, nem a BM főosztályvezetőin. Az átlagos választópolgár még azt sem tudja, kik az államtitkárok."

Érezhetően Kósára is hatást gyakorolt a magyar politika elmúlt 14 évének leghektikusabb két hónapja, ugyanis azt javasolta a bizottságnak, hogy a javaslatot vegyék le a napirendről. Döntését azzal indokolta, hogy „a közelmúlt történései azt mutatták, nem szabad kapkodva cselekedni".

A NER törvényalkotási rutinjához szokott ellenzéki képviselők Kósa lépésén láthatóan meg is lepődtek. A javaslatot végül egyhangú szavazással vették le a napirendről. Kósa, Harangozó és Novák Előd mellett a többi fideszes is megszavazta.