A román kormányfő szerint megvan a tervük arra, hogy még idén megvalósuljon Románia teljes schengeni csatlakozása

eu
március 29., 14:00

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő Temesváron.

A román miniszterelnök a Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatoknak szánt új indulási terminálját avatta fel. A terminál vasárnaptól, az ország részleges – légi és tengeri közlekedésben megvalósuló – schengeni csatlakozásával üzemel, az útlevélellenőrzés nélküli EU-s térségbe tartó utasokat szolgálja ki.

Az avatóünnepségen Nicolae Ciuca szenátusi elnök, Alfred Simonis képviselőházi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is részt vett.

Marcel Ciolacu a nagy országos projektekről – mint a schengeni csatlakozás – azt mondta, azokhoz stabilitásra és egységre van szükség, káoszban és politikai viták közepette nem lehet építkezni. 48 órán belül a román állampolgárok „elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést”, hasonló beruházásokra a többi romániai repülőtéren meg a konstancai és dunai kikötőkben is sor kerül – mondta.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök 2023. október 9-én.
photo_camera Marcel Ciolacu román miniszterelnök 2023. október 9-én. Fotó: Nikolay Doychinov/AFP

Szerinte már kevesen hittek a schengeni csatlakozásban, de az vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul. „Ez az első lépés, ami visszaigazolja, hogy az út visszafordíthatatlan” – mondta a kormányfő, és biztosította a jelenlévőket, hogy év végéig a szárazföldi közlekedésben is létrejön a schengeni csatlakozás.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök elmondta, hogy a reptérfejlesztés EU-s támogatással valósult meg, és további infrastrukturális projektekre is van pénz.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint a temesvári reptérfejlesztés a bizonyíték arra, hogy Románia képes EU-s pénzből a nemzetközi előírásoknak megfelelő beruházásokat megvalósítani. Azt jósolta, a terminál az utasforgalom növekedését hozza majd, egy év alatt akár 3 millió utas is használhatja. A következő beruházás a repülőteret a temesvári északi pályaudvarral összekötő vasútvonal korszerűsítése lesz – mondta. A további bánsági projektek között a város nyugati körgyűrűjét és a Temesvár és a román-szerb határon fekvő Temesmóra (Moravita) közötti autópályát említette.

Az új terminál óránként 800 embert, 8 repülőgép utasait képes fogadni. A három szinten jegy- és utasfelvételi iroda, várótermek, a biztonsági ellenőrzést és poggyászfelvételt szolgáló terek, üzlethelyiségek és ételbárok vannak. Az épületben nyolc beszállókaput, 18 check-in pultot és több, az utazási okmányok leolvasását lehetővé tevő pultot alakítottak ki.

A 8000 m² beépített területű, 14 méter magas csarnokot 2022 novemberében kezdték el építeni. A beruházás értéke 190 millió lej (15 milliárd forint) volt, ebből közel 95 millió lejt (7,5 milliárd forint) uniós alapokból, a fennmaradó részt a közlekedési tárca támogatásából és saját forrásokból biztosítottak. (MTI)