Zelenszkij: Amerikai segítség nélkül Ukrajna meghátrál

külföld
március 30., 09:07

Az ukrán erőknek további területeket kellene átengedniük Oroszországnak, ha az Egyesült Államok katonai segélye nem érkezik meg hamarosan – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij elnök, aki az amerikai Kongresszushoz intézett felhívásában egy több milliárd dolláros csomag elfogadására szólított fel.

Joe Biden elnök kormánya több mint egy hónapja fogadtatott el egy 95 milliárd dolláros nemzetközi segélycsomagot – amely 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának – a szenátusban, de azt még a képviselőháznak is meg kell szavaznia.

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy a segély sürgős lenne, és annak hiánya veszélybe sodorhatja Ukrajna nagyvárosait. „Ha nincs amerikai támogatás, az azt jelenti, hogy nincs légvédelmünk, nincsenek Patriot rakétáink, nincsenek elektronikus hadieszközeink, nincsenek 155 milliméteres tüzérségi lövedékeink” – mondta a The Washington Postnak egy pénteken megjelent interjúban. „Ez azt jelenti, hogy visszalépünk, visszavonulunk, lépésről lépésre”.Szerinte Kijev kénytelen lesz rangsorolni az erőforrásokat és ennek következményei lesznek. „Ha napi 8000 lövésre van szükséged a frontvonal védelméhez, de csak például 2000 lövedéked van, akkor annak egyértelmű következményei vannak” – mondta. Szerinte, ha a frontvonal egyes részeit fel kell adniuk, az oroszok Ukrajna nagyvárosaiba is bejuthatnak.

Ukrán tüzérek Bahmutnál 2024. február 20-án.
photo_camera Ukrán tüzérek Bahmutnál 2024. február 20-án. Fotó: Anatolij Sztepanov/AFP

Az amerikai segélytervezetet illetően továbbra is sok a bizonytalanság. A képviselőház döntése nem biztos, hogy úgy fog kinézni, mint a szenátus által elfogadott 95 milliárd dolláros csomag, mivel a republikánusok inkább valamilyen hitelprogramot szeretnének, míg a demokratáknak fenntartásaik lehetnek a republikánusok által a csomag elfogadásához támasztott további feltételekkel kapcsolatban.

(CNN)