30 százalékkal olcsóbb albérleteket ígér a Fővárosi Lakásügynökség

Budapest
április 01., 07:51

A fővárosi önkormányzat a megfizethető bérlakások számának növeléséért indította el a Fővárosi Lakásügynökséget, melynek vezetője, Kovács Vera a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy „a piaci árakhoz képest 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a lakásügynökségi lakások”.Az Utcáról Lakásba Egyesület korábbi alapítója azt mondta, hogy a tulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet kapnak majd kézhez, a maradék 15 százalékot pedig a lakásügynökség pótolja ki.

photo_camera Fotó: Oleg Q/Unsplash

Első körben azoknak biztosítanának lehetőséget, akik már leadtak igényeltek lakást a fővárosnál. Ilyenek a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak, a fővárosi cégek dolgozói, és a méltányossági alapon lakást kérelmezők. A mérlegelés során a rászorultságot, majd a fizetőképességet ellenőrzik.

Egyelőre nincs konkrét cél, amit az első évben el akarnának érni. Kovács szerint sok lakás áll üresen Budapesten, de nincsenek pontos számaik. A KSH adatai alapján 160 ezer olyan lakásról tudnak, amelyben nem laknak állandóan, de ebben szerepelnek irodák és rendelők is. Azt viszont tudják, hogy sok tulajdonos kockázatkerülésből tartja üresen az ingatlanát.

Itt jön képbe az ügynökség. A főváros garantálja, hogy a kiadó megkapja a bérleti díjat, és hogy ugyanolyan állapotban kapja vissza a lakást, mint ahogyan azt átadta. Egyelőre még csak várják a jelentkezőket, de a későbbiekben felkutathatják az üres lakások tulajdonosait is.

Egy 2021-ben készült felmérés alapján a tulajdonosok általában 15-20 százalékos lakbérengedményt tartanak elfogadhatónak a piaci szinthez képest. A felmérés alapján a Fővárosi Lakásügynökség hét év alatt nagyjából 2500 lakást tudna kezelni, amelyből 2000 önkormányzati, 500 pedig magánszektorból bevont lakás lenne.