Az osztrák kancellár az orosz kémhálózatok miatt összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot

külföld
április 01., 15:36

Karl Nehammer osztrák kancellár elrendelte a nemzetbiztonsági tanács összehívását április 9-re a pár éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT) kémkedéssel gyanúsított egyik munkatársának őrizetbe vétele miatt.

„Súlyos vádakról van szó. Egyrészt az igazságszolgáltatásnak most ki kell vizsgálnia a felmerült gyanút. Másrészt értékelni és tisztázni kell a köztársaság biztonsági helyzetét. Elejét kell venni annak, hogy orosz kémhálózatok fenyegessék Ausztriát beszivárgással vagy a politikai pártok és egyéb hálózatok aláásásával, illetve felhasználásával” – közölte Karl Nehammer.

Karl Nehammer 2022. október 3-án Budapesten.
photo_camera Karl Nehammer 2022. október 3-án Budapesten. Fotó: Németh Dániel/444

Pénteken hivatali visszaélés és Ausztria sérelmére elkövetett hírszerzési tevékenység címén előállították Egisto Ottot, a BVT volt munkatársát. Az illetékes bíróság vasárnap elrendelte Ott vizsgálati őrizetét. A gyanúsított tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az APA osztrák hírügynökség szerint brit hírszerzési információk alapján vették őrizetbe: a gyanú szerint 2022 nyarán Ott az osztrák belügyminisztérium három volt vezető munkatársának az okostelefonjairól lemásolt adatokat továbbította az FSZB-nek. (MTI)