Szúrós szag miatt terelték ki a dolgozókat az SK komáromi akkugyárából

gazdaság
április 01., 12:10

Vasárnap este üzemzavar miatt szúrós szag terjedt és több dolgozó fejfájásra panaszkodott az SK komáromi akkumulátorgyárában, ezért a dolgozók egy részét kiterelték a gyárból – írja a Telex.

A Kiálltunk Ácsért civil szervezet a lapnak azt írta: „A gyárból mentők viszik el az embereket sziréna nélkül, kivonult a rendőrség és a katasztrófavédelem, a dolgozókat kiterelték a gyár előtti parkolóba. A gyár körül szúrós szagú a levegő, irritálja a szemet és a torkot.”

photo_camera Illusztráció: Sebastian Gollnow/dpa via AFP

Facebookos videókon az volt látható, hogy a gyár előtt áll egy sor mentőautó, több rendőrautó és több tucat munkás. A helyiek körében elterjedt, hogy az üzemben veszélyes vegyi anyag szivárgott.

Az SK és a Komárom-Esztergom megyei rendőrség nem reagált a lap megkeresésére, de a megyei katasztrófavédelem azt írta: „2024. március 31-én érkezett bejelentés szerint egy komáromi üzemben szúrós szag érezhető, több dolgozó fejfájásra panaszkodott. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.”

Az SK komáromi gyárában 2022 januárjában hidrogén-cianid és ammónia szivárgott, ami miatt több dolgozó rosszul lett, egy másik esetben 29 dolgozó volt kitéve nagy mennyiségben vagy hosszú ideig rákkeltő anyagoknak.

Frissítés: Az LMP közölte, hogy „írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy kiderüljön, mi is történt valójában”, illetve a párt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, „hogy kiderüljön: kinek a mulasztása miatt történt ismét baleset a komáromi akkumulátorgyárban”.