Rotyis Bálint, a Fidesz elemzője durván nekiment a KDNP-nek

belföld
április 02., 08:31

„Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a demokrácia szellemével igazán szembemegy. A demokratikus versengésnek pont az a célja, hogy azok a pártok kerüljenek döntéshozói pozícióba, akik rendelkeznek támogatottsággal.”

Na jó, Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője valójában nem a KDNP-ről, hanem a Párbeszédről beszélt kedd reggel az m1-en. A két pártot azonban összeköti, hogy a választásokon önállóan nem mérettetik meg magukat, egy nagyobb párt hátára mászva kerülnek be parlamentbe, képviselő-testületekbe, közgyűlésekbe. A Párbeszéd ezúttal a DK-val és az MSZP-vel fogott össze, a KDNP pedig már régóta a Fidesszel. Kimutatható támogatottsága mind a két pártnak nulla százalék.

Igaz, a 21. század legelejéig még lehetett szavazni az önálló KDNP-re sőt, 1990-ben és 1994-ben még az 5 százalékos parlamenti küszöböt is átlépték, így önálló frakciójuk lehetett.

Egyébként éppen Lázár János építési és közlekedési miniszter mondta azt pár hónappal ezelőtt, hogy még a Fideszben sem értik sokan a KDNP sikerének a lényegét. Vagyis nem csak Fideszen kívüli élcelődés céltáblája a Semjén Zsolt vezette párt, aminek véletlenül mindig mindenről pont az a véleménye, mint a Fidesznek.

Lázár amúgy sok fideszessel ellentétben érti a KDNP sikerének titkát, aminek történelmi okai vannak. Egy belső konfliktusok által szabdalt pártot hagyott ott 11 parlamenti képviselő 1997-ben, és állt át a Fideszhez. Lehet, hogy mégsem volt igaza Pozsgay Imrének, és a hála mégis politikai kategória?

A KDNP-ről, azaz a Párbeszédről szóló rész 6:57-től:

link Forrás