Az uniós ügyek államtitkára szerint a kormányt azért támadja a Spar, mert veszteséges

belföld
április 03., 08:09

Vadai Ágnes, DK-s képviselő megkérdezte a kormányt: „Valóban ellentétes az uniós joggal a magyar kiskereskedelmi különadó?” Kérdésére az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára, Zsigmond Barna Pál válaszolt, válaszában pedig ismét belerúgott a Sparba.

Zsigmond Barna Pál hosszan fejtegette, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága vizsgálta és jogszerűnek tartotta, „amellyel szemben minden más állítás alaptalan.”

Válasza végén kitért arra, hogy „a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete.”

„A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt. Elfogadhatatlan, hogy a SPAR a belső hiányosságokat politikai szerepvállalással akarja kezelni, és ebben a folyamatban a munkavállalóit is megpróbálja felhasználni.”

A kormány és a Spar között azóta megy az adok-kapok, hogy március 15-én a Lebensmittel Zeitung című élelmiszer-ipari szaklap írt arról, hogy a Spar átszervezi a működését és kivonja az eszközeit Magyarországról, mert „meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor magyar miniszterelnök karmaitól”, továbbá az árstop és a különadó miatt a Spar bepanaszolta Brüsszelben az Orbán-kormányt.