Lázár: A Spar meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett

gazdaság
március 21., 10:09

A Nemzetgazdasági Minisztérium után Lázár Jánost is szólásra ingerelte az, hogy az árstop és a különadó miatt a Spar bepanaszolta Brüsszelben az Orbán-kormányt. A kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a Spar költségeit. Ennél is izgalmasabb, hogy az osztrák Spar vezetője szerint Orbán korábban azt kérte, engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül” – mondta Lázár János csütörtökön egy – hol máshol? – építőipari konferencián az mfor tudósítása szerint.

Az építési és közlekedési miniszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem kiszorítani akarja a kiskereskedelmi láncot, hanem rászorítani arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek”. Majd jött egy szóviccbe öltöztetett nyílt fenyegetés:

„A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.”

link Forrás

A miniszter az építőiparról is beszélt. Varga Mihály pénzügyminiszter mellett Nagy Márton nemzetgazdasági minisztertől is „kapja a pofonokat”, vagyis újabb beruházásokat állítanak le, illetve halasztanak el. Hogy melyek ezek, arra nem tért ki.

Azt tartaná kívánatosnak, ha hosszú távon az építőipari ágazat tíz legnagyobb vállalatából nyolc magyar lenne. Ennek jegyében 2010 és 2022 között a magyar tulajdonú építőipari vállalatok feltőkésítése zajlott.

„Ennek az országnak nem az a problémája, hogy van Mészáros Lőrinc és van Szíjj László, az a problémája, hogy kevés van belőlük” – mondta.

A teljes videó a Portfolio Youtube-csatornáján elérhető.