Tovább drágul a tankolás, tavaly őszi csúcson a benzin ára

gazdaság
április 03., 12:24

A nagykereskedelmi árak alapján a holtankoljak.hu úgy számolja, hogy péntektől a benzin ára 4, a gázolajé pedig 7 forinttal emelkedik literenként. Így a kutak átlagára a benzin esetében 645 forint lesz, a gázolajé pedig 652 forint. Ilyen sokba legutóbb tavaly szeptember végén, október elején került a benzin, akkor 647 forintot kértek érte átlagosan. Legutóbb egyébként nagypénteken változtak az árak, a benzin akkor is drágult 3 forinttal, míg a gázolaj ugyanennyivel lett kevesebb.

A szakportál szerint a mostani drágulás elsősorban a forint romlásának, valamint a Brent típusú olaj világpiaci árának emelkedésével magyarázható.

link Forrás

Ezzel várhatóan tovább tart hazánk elszakadása a régiótól az üzemanyagárak tekintetében. Szerdai állapot szerint ugyanis a régiónkban egyedül csak a szerbeknél és az osztrákoknál drágább a gázolaj, sorrendben 682 és 661 forint literenként. Közvetlen szomszédainkat nézve Romániában 587, Ukrajnában 527, Szlovákiában 628, Horvátországban pedig 633 forint a dízel literenkénti ára.

Benzinért pedig gyakorlatilag bármely más országba megéri átmenni, hiszen hazánkban kérik a legtöbbet érte. Az osztrákoknál 644 forintért lehet benzint tankolni, a szerbeknél 638, a horvátoknál pedig 610 forintért, de ha valaki a legtöbbet szeretné spórolni, akkor – a háborúval sújtott Ukrajnát leszámítva – Romániába érdemes átlátogatni, hiszen itt 569 forintba kerül jelenleg a benzin literje.