Három nagy EU-s ország külügyminisztere közös cikkben buzdítja Európát a fegyverkezésre

eu
április 04., 09:07

„Oroszország több mint két éve nem csupán indokolatlan és törvénytelen agressziós háborút folytat Ukrajna ellen, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök újra és újra világossá teszi, hogy az együttműködés évtizedes megközelítéseinek hátat fordítva, birodalmi ambíciói messze túlmutatnak Ukrajnán - amit ő támad, az maga az európai béke rendje” – ez a felütése annak a véleménycikknek, amelyet a német, a francia és a lengyel külügyminiszter közösen jegyez a Politicoban.

Annalena Baerbock, Stéphane Séjourné és Radosław Sikorski azt írják, napjainkban van „az a pillanat, amely meghatározhatja azt a jövőt, amelyben gyermekeink élni fognak”.„Nem szabad hibáznunk: Ma Ukrajnát támadják - holnap talán Európa egy másik részét. Oroszország pedig belátható időn belül nem fog felhagyni agresszív és imperialista politikájával” – írják.

Annalena Baerbock német, Stephane Sejourne francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.
photo_camera Annalena Baerbock német, Stephane Sejourne francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. Fotó: SARAH MEYSSONNIER/AFP

A szövegben fontosnak tartották leszögezni a NATO alapelvét: „Az egyikünk elleni támadás mindannyiunk elleni támadásnak minősül. Egy mindenkiért és mindenki egyért. Együtt fogjuk megvédeni a NATO minden egyes centiméterét, és egységesen állunk ki minden jövőbeli orosz agresszióval szemben.” Azt is leszögezik, hogy „az orosz imperializmust meg kell állítani”. Szerintük az Oroszországgal szembeni engedmények politikája, abban a reményben, hogy ez visszahozhatja a békét vagy a stabilitást a kontinensre, naivitás.

Azt írják, az Egyesült Államok már régóta nagyobb terhet vállalt magára, mint a NATO többi tagja. Ezért a három külügyminiszter három fontos lépést fogalmaz meg „a közös biztonságunkért viselt nagyobb felelősség vállalása érdekében”:

  • A GDP legalább 2 százalékának védelemre fordítása.
  • Katonai képességeink korszerűsítése, a termelés felfuttatása és a méretgazdaságossági előnyök kiaknázása a kontinens teljes ipari potenciáljának kihasználásával.
  • Befektetés a jövőbeli technológiákba, hogy megőrizzük technológiai előnyünket.

„Putyin két évvel agressziós háborúja után arra a téves számításra alapozza stratégiáját, hogy képes lesz kifárasztani Ukrajnát és túlélni a mi támogatásunkat. Célja az is, hogy próbára tegye szövetségeseink egységét és elszántságát. Ezért az erőnek, az egységnek és az együttműködésnek kell vezérelnie a válaszunkat. Biztosítanunk kell, hogy az agressziója nem kifizetődő sem most, sem a jövőben” – zárják az írást.